пʼятниця, 28 вересня 2012 10:02

Нацбанк ще три роки жорстко триматиме курс гривні - експерт

Нацбанк ще три роки жорстко триматиме курс гривні - експерт
Сергій Яременко: В українських реаліях про збалансоване сальдо зовнішньоторговельного балансу не йдеться. Фото:liga.net

Плаваючий курс передбачає взаємно балансуючі фінансові потоки як з країни, так і всередину неї.

Про це розповів екс-заступник голови Національного банку України (НБУ) Сергій Яременко в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ".

"Зміна балансу і визначає відхилення в ту або іншу сторону валютного курсу. В українських же реаліях про збалансоване сальдо зовнішньоторговельного балансу не йдеться. Крім того, в Україні немає механізмів, які б утворювали фінансові потоки в платіжному балансі, тобто за рахунком поточних операцій. У нас немає ємного фондового ринку, пенсійних фондів, страхових організацій, інвестиційних банків, які і утворюють суттєві фінансові потоки. Ці механізми не можуть бути впроваджені штучно, вони повинні природним чином виростати з економіки, як це відбувалося в США і розвинених країнах Європи" , - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Частину "Укртелекому" продадуть Ахметову - ЗМІ

За його словами, Нацбанк озвучує необхідність впровадження плаваючого курсу лише тому, що зобов'язаний це робити в рамках домовленостей з МВФ.

"Однак, протягом останніх трьох років курс залишається жорстко контрольованим. І не в останню чергу тому, що ніхто з зарубіжних радників не пропонує реальних механізмів лібералізації курсу. Ні моделі розрахунків, що дозволяє контрольовано відпускати курс", - вважає Яременко.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк ще три роки жорстко триматиме курс гривні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі