вівторок, 02 червня 2020 16:53

Нацбанк проти "Укрпошти": пояснили, чому небезпечно створювати новий банк

У Національному банку є чимало прихильників спорту і футбольних уболівальників. Але вирішувати питання перетворення Укрпошти в подобу банку на телеканалі? Однозначно – ні.

Спортивні змагання існують не для того, щоб довести чиюсь правоту. Мета будь-яких змагань – довести, хто краще грає. Головна мета Національного банку – не переграти Укрпошту у конкурсі ораторського мистецтва, у кількості інтерв'ю та дописів у Facebook. Тут наші інтереси не збігаються.

"Наша мета – захистити громадян та їхні грошові вклади від ризикових та популістичних ідей. Саме такою ідеєю є запропонований Укрпоштою законопроєкт №2788-д, який несе ризики для фінансової стабільності. Фінансова стабільність забезпечується Національним банком як регулятором та всіма учасниками фінансового ринку - банківськими і небанківськими установами. Для цього всі ми разом дотримуємося єдиних правил гри. Тих правил, за якими Укрпошта грати не хоче", - пояснює пресслужба Нацбанку.

Оскільки Укрпошта за моделлю законопроєкту №2788-д хоче працювати як банк і не дотримуватися банківських правил, ми змушені їй повідомити: ваша допінг-проба дала позитивний результат. Це дискваліфікація та технічна поразка. У випадку Укрпошти – це 0:5.

По-перше, банки гарантують повернення вкладів своїм клієнтам. Якщо у банків проблеми – їх може підтримати власник. Ще у банків є НБУ як "кредитор останньої інстанції". В обмін на якісну заставу НБУ підтримає банк рефінансуванням. У крайньому разі – є Фонд гарантування вкладів фізосіб, який гарантує повернення 200 тис. грн. Натомість у разі негараздів в Укрпошти кошти вкладників опиняться під загрозою і її фінансові проблеми стануть проблемами платників податків.

Чому? Все просто. Фонд гарантування вкладів може повертати кошти вкладникам збанкрутілих банків. Проте Укрпошта хоч і стане членом фонду, не зможе бути виведена з ринку за банківським законом як банківська установа. Бо вона не є банком. Тому в разі проблем поштового оператора з поверненням коштів громадянам її можна тільки докапіталізовувати, докапіталізовувати та ще раз докапіталізовувати за рахунок держави.

По-друге, робота банків – контрольована. Їхню роботу перевіряє Національний банк. За банківський сектор ми спокійні, бо ми знаємо, куди йдуть клієнтські кошти: в які інструменти їх вкладають банки, кого банки кредитують, і які є застави за цими кредитами. Куди ж підуть гроші із вкладів в "Укрпошті", напевне не може сказати ніхто. Ми не впевнені, чи за рахунок своїх клієнтів Укрпошта не буде закуповувати для продажу пральний порошок. Пропонована законопроєктом №2788-д модель робить безконтрольною Укрпошту.

Автор: НБУ
 

По-третє, банки дотримуються правил та нормативів. Банки отримують ліцензію, щоб працювати. Чому це важливо? Банківський бізнес – це особливий вид бізнесу. Особливий тим, що банки працюють з грошима своїх клієнтів. Самих українців. Ми неодноразово бачили масове зняття грошей клієнтами банків під час криз.

Криза 2020 року проходить без потрясінь. Бо банки були готові до неї і дотримувалися нормативів НБУ. Усіх нормативів, а не лише тих, на які вони були згодні. "Укрпошта" ліцензію не буде отримувати. Встановлення для Укрпошти усіх необхідних нормативів, які захистять кошти вкладників, законопроєкт не передбачає. Натомість у ньому закладено вибірковий підхід до встановлення нормативів – лише тих, які подобаються Укрпошті. Що це означає на практиці? Небезпеку для її клієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збільшать соцвиплати на дітей: кого торкнуться зміни

По-четверте, до роботи банківських відділень та інкасації теж є вимоги. Обладнані сховища, воєнізована охорона, броньовані автомобілі – це лише короткий перелік того, що є у банків. Закон не поширює цих стандартів на Укрпошту. А це вже привід для занепокоєння для всіх – для працівників Укрпошти, для її клієнтів і, безперечно, для нас.

По-п'яте, конкурентна перевага банків – це фаховий сервіс та технологічність. Працівник банку зможе допомогти клієнту та надати фінансову консультацію. А за потреби працівник банку зможе виявити ризик відмивання грошей.

У банків є контакт-центри, дистанційні канали обслуговування. У банків є інтернет та мобільний банкінг. Банки інвестують у свій персонал та свої технології щороку колосальні ресурси. За всієї поваги, Укрпошта не готова до цього.

Укрпошті дозволили надавати фінансові послуги, фактично стати українським "поштовим" банком. За відповідний законопроєкт у першому читанні депутати проголосували 19 травня.

Мета — підвищити доступ населення до фінансових послуг, забезпечити право громадян отримувати їх по всій території країни. Також створити умови для розвитку безготівкової економіки. Укрпошта зможе відкривати поштові рахунки, проводити розрахункові банківські операції. Випускати й обслуговувати платіжні картки, залучати кошти фізичних і юридичних осіб.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк проти "Укрпошти": пояснили, чому небезпечно створювати новий банк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі