пʼятниця, 18 листопада 2011 10:21

Нацбанк намагається погіршити умови вкладів у валюті - ЗМІ

Нацбанк намагається погіршити умови вкладів у валюті - ЗМІ

Національний банк України (НБУ) змушує кредитні установи з початку грудня погіршити умови валютних депозитів для клієнтів.

Регулятор оголосив про підвищення нормативу обов'язкового резервування за короткостроковими депозитами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті з 6% до 7,5% від суми вкладу, пише "Комерсант Україна" в публікації "Вкладникам не дозволять заробити".

Рішення закріплене постановою регулятора N407 від 15 листопада, яке набуде чинності 30 листопада.

Своє рішення НБУ пояснив бажанням знизити ризики, пов'язані з нестабільністю міжнародних фінансових ринків.

Минулого разу центробанк підвищував ставку короткострокового резервування з 1 липня - на 2 в.п., при цьому ставка для довгострокових ресурсів була знижена вдвічі - до 2%.

Резервування для гривневих пасивів населення залишено на нульовому рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄБРР просить Арбузова нарешті дозволити кредитування в гривні

У банків небагато можливостей компенсувати зміну резервування.

"Якщо банк активно видає валютні кредити, то він може включити підвищений норматив резервування в їх вартість. Якщо він не залежить від депозитів, то швидше за все знизить їхню ціну. А якщо установа дуже потребує грошей, вона може покрити підвищену ставку резервування за рахунок видатків. Це зроблено для того, щоб знизити привабливість валютних вкладів", - сказав заступник голови правління одного з банків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банкам катастрофічно не вистачає гривні - експерт

Ефективність цієї політики сумнівна. Після попереднього підвищення резервування середня ставка тримісячних доларових вкладів, відповідно до індексу UIRD, знизилася на 0,5 в.п., а прибутковість вкладів у євро і зовсім не змінилася.

При цьому вже через півтора місяці доларові ставки відновили активне зростання до рівня 5,4% річних, а в євро - 3,9%.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк намагається погіршити умови вкладів у валюті - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі