середа, 06 квітня 2011 13:16

Нацбанк хоче отримати право "заморожувати" депозити

Нацбанк хоче отримати право "заморожувати" депозити

Національний банк України має намір отримати оформлене на законодавчому рівні право введення тимчасових мораторіїв на дострокове вилучення банківських вкладів при появі ознак кризи.

Така ініціатива сформувалася за підсумками обговорення НБУ з громадськістю та банками можливих шляхів врегулювання проблеми дострокового зняття банківських вкладів, повідомляє прес-служба Нацбанку.

Також нацрегулятор пропонує зобов'язати банки в разі звернення вкладника з вимогою про видачу вкладу до настання терміну, обумовленого договором строкового вкладу, видавати вклад "протягом 30 днів з дня звернення, але не пізніше строку, установленого договором".

Нагадаємо, згідно із чинним законодавством банкіри зобов'язані повертати гроші протягом трьох днів після звернення.

"Ці зміни дадуть можливість забезпечити захист прав усіх вкладників банків, оскільки банк у встановлений законом термін зобов'язаний буде видати вкладникові кошти на першу вимогу, а також запобігти дестабілізації банківської системи у випадку масового неконтрольованого зняття коштів із банківських рахунків", - зазначено в повідомленні.

Восени 2008 року українські банки зіткнулися з проблемою масштабного відтоку депозитів, в результаті чого НБУ ввів мораторій на дострокове повернення банківських вкладів, який фактично діяв у країні з жовтня 2008 року по травень 2009 року.

При цьому експерти неодноразово відзначали, що таке рішення Нацбанку є незаконним, оскільки суперечить нормам Цивільного кодексу.

У лютому 2011 року Нацбанк виніс на обговорення проект змін до законодавства, якими суттєво обмежуються можливості вкладників за умови передчасного зняття коштів зі строкових депозитів.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк хоче отримати право "заморожувати" депозити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі