четвер, 14 травня 2020 15:41

На українців чекають два перерахунки пенсії

На українців чекають два перерахунки пенсії
Цього року в Україні запланували провести три індексації пенсій. Фото: pixabay.com

Цього року в Україні запланували провести три індексації пенсій. Це пов'язано зі зміною розміру прожиткового мінімуму. Перша індексація почалася з 1 травня, і вона торкнулася 8 млн українських пенсіонерів. Однак не всі пенсіонери можуть розраховувати на індексацію в травні.

Про це повідомила міністр соцполітики Марина Лазебна в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня".

"У травні вже проводиться індексація пенсії на 11% для 6,9 мільйона пенсіонерів. Є такі категорії пенсіонерів, які не підпадають під індексацію в травні. Їм будуть підвищені пенсії з 1 липня і з 1 грудня. Все це робитиметься за рахунок Пенсійного фонду", - зазначила Лазебна.

З 1 липня прожитковий мінімум зросте до 2118 гривень, а пенсія до 1712, що на 74 гривні більше порівняно з попереднім показником.

У грудні на пенсіонерів чекає ще одне підвищення. Мінімалка зросте на 57 гривень і досягне 1769 гривень.

Крім цього, кожен пенсіонер, який має стаж понад 35 років для чоловіків і 30 років для жінок, отримає за кожен "зайвий" рік 1% надбавки від мінімалки (це по 16,38 грн за рік). З 1 липня 2020 року надбавка становитиме 17,12 грн за рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба відкрити непродовольчі ринки - Зеленський

За словами Лазебної, "неприпустимо, коли індексація пенсій не стосується деяких категорій пенсіонерів".

"Може, ви пам'ятаєте, були спеціальні пенсійні програми, за які працівники платили підвищений внесок на рівні 5% від зарплати. Люди заробили на пенсію. А потім їм сказали, що всі переходять на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Але, за старою програмою, в цих категорій пенсія була вище. Вони не перейшли. І тепер індексація таким пенсіонерам може здійснюватися тільки за страховим законом. Я вважаю це несправедливим вибірковим підходом. Хоча б на інфляцію потрібно їхні пенсії індексувати", - підсумувала Лазебна.

Індексація пенсій, яка відбулася в Україні з 1 травня, виявилася мізерно малою, а мільйони пенсіонерів і зовсім її не отримали. Про це повідомила старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Лідія Ткаченко.

Зараз ви читаєте новину «На українців чекають два перерахунки пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі