середа, 30 січня 2019 13:50

"Муніципальна няня": як працює проект підтримки батьків

В Україні з вересня 2018-го батьки при виписці з пологового безкоштовно отримують "пакунок маляти". Це набір необхідних речей для перших місяців життя новонародженого. З лютого 2019-го його перелік планують розширити.

Цьогоріч з 1 січня уряд запустив ще один вид соціальної підтримки – "муніципальна няня". Це додаткова грошова допомога від держави новоспеченим батькам, наголошують у Мінсоцполітики.

Яка мета проекту "муніципальна няня"?

Головна мета – це підтримка українських сімей, в яких народжуються діти. Кошти на послуги няні виплачують незалежно від того, чи виходить мама на роботу, чи залишається у декретній відпустці. Допомогу від держави зможуть отримати 25 тис. сімей.

Скільки щомісяця отримуватимуть батьки?

На програму у держбюджеті на 2019 рік уряд заклав 500 млн грн. Щомісяця держава виплачуватиме сім'ям 1626 грн на відшкодування послуг няні. Ця сума дорівнює прожитковому мінімуму на дітей віком до 6 років. Компенсацію надаватиме управління соціального захисту населення наприкінці кожного місяця. Її розмір автоматично щороку перераховуватимуть відповідно до прожиткового мінімуму.

Автор: Мінсоцполітики
  На програму у держбюджеті на 2019 рік уряд заклав 500 млн грн. Щомісяця держава виплачуватиме сім'ям 1626 грн на відшкодування послуг няні.
На програму у держбюджеті на 2019 рік уряд заклав 500 млн грн. Щомісяця держава виплачуватиме сім'ям 1626 грн на відшкодування послуг няні.

Сім'ї, які захочуть скористатися послугами муніципальної няні, отримуватимуть і надалі гроші на дитину. Також жінки не втратять право на декретну відпустку.

Як можна отримати компенсацію витрат на няню?

Щоб отримати гроші, батькам потрібно самостійно знайти няню та укласти з нею офіційний договір про працевлаштування. Нотаріальне завірення не потрібне, додають в уряді.

Після цього необхідно подати документи до відділення соцзахисту за місцем проживання. Також потрібно додати копію договору з нянею, свідоцтво про народження дитини, копію сторінок паспорту мами, підтверджуючі документи про оплату послуги няні. В останньому йдеться про виписку з банківського рахунку, розрахункову квитанцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На яку зарплату претендують няні в Україні

Які переваги держпроекту для нянь?

Він передбачає підтримку жінок працездатного віку, які працюють нянями. Раніше їх рідко оформляли на роботу офіційно. Така тіньова зайнятість була невигідна для тих, хто ще не досяг пенсійного віку. Зокрема, йдеться про жінок, яким до виходу на пенсію залишилося 5 і більше років. Держава пропонує офіційне працевлаштування, щоб вони могли збільшити страховий стаж.

Автор: Мінсоцполітики
  Жінка, яка хоче офіційно працевлаштуватися в сім'ї по догляду за дітьми, має оформитися як фізична особа підприємець. Далі відкрити рахунок в банку.
Жінка, яка хоче офіційно працевлаштуватися в сім'ї по догляду за дітьми, має оформитися як фізична особа підприємець. Далі відкрити рахунок в банку.

Жінка, яка хоче офіційно працевлаштуватися в сім'ї з догляду за дітьми, має оформитися як фізична особа підприємець. Далі відкрити рахунок в банку. Туди нараховуватимуть її зарплату. Щомісяця няня сплачуватиме податок 500 грн - 5% від суми доходу. Також єдиний соціальний внесок – 816 грн. Це загалом 1319 грн. Водночас у великих містах заробітна плата няні коливається від 8 до 10 тис. грн.

Крім того, при оформленні на роботу, няні зможуть претендувати на отримання житлової субсидії. Адже офіційно безробітні громадяни мають право на допомогу за умови сплати ЄСВ. У випадку відкриття ФОПу єдиний соціальний внесок сплачується щомісяця.

Які ще переваги програми "муніципальна няня" для сімей?

Це "страхування" сімей від недобросовісних нянь. Офіційне оформлення – це гарантія для обох сторін. Няня отримає офіційну заробітну плату та збільшення страхового стажу. Батьки – гарантію, що дитина у надійних руках.

2019-го при народженні дитини батьки отримуватимуть 41 280 грн. Розмір виплат не змінився з липня 2014-го. Сума не залежить від кількості дітей. Гроші виплачуватимуть у 2 етапи. Перший – одноразова допомога у розмірі 10 320 грн зараховується на банківський рахунок матері або батька через 1-2 місяці після оформлення допомоги. Другий - 30 960 грн сплачується рівними частинами по 860 грн протягом трьох років. Крім того, протягом 3 років декретної відпустки держава щомісяця сплачує за матір єдиний соціальний внесок. Це збільшує її страховий стаж.

Зараз ви читаєте новину «"Муніципальна няня": як працює проект підтримки батьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі