Ексклюзиви
середа, 28 липня 2021 10:55

Монету 5 грн присвятили Чорнобильському заповіднику

29 липня в обіг випустять нову монету номіналом 5 грн. Вийде тиражем 20 тис. Цим розпочнеться низка монет під назвою "Чорнобиль. Відродження".

Автор: Нацбанк
  На реверсі монети на тлі пейзажу зобразили коня Пржевальського
На реверсі монети на тлі пейзажу зобразили коня Пржевальського

Монету виготовили зі сплаву міді, нікелю та цинку. На аверсі зобразили номінал 5 грн. У центрі – міжнародний знак "Радіаційна загроза". Навколо нього тварини, популяції яких розвиваються в зоні відчуження 30 км: лелека чорний, кінь Пржевальського, рись, зубр, лось, бурий ведмідь.

На реверсі монети на тлі пейзажу зобразили коня Пржевальського.

"Монета присвячена символу відродження дикої природи, знаковій тварині заповідника – коню Пржевальського. Це єдиний вид диких коней, що збереглися донині в первісному вигляді. Він занесений до Міжнародної Червоної книги, перебуває на межі зникнення", - повідомили в Нацбанку.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Навколо знака "Радіаційна загроза" зображені тварини, популяції яких розвиваються в 30-кілометровій зоні: лелека чорний, кінь Пржевальського, рись, зубр, лось, бурий ведмідь
Навколо знака "Радіаційна загроза" зображені тварини, популяції яких розвиваються в 30-кілометровій зоні: лелека чорний, кінь Пржевальського, рись, зубр, лось, бурий ведмідь

На території, ураженій після аварії на Чорнобильській АЕС, 2016 року створили Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Територія стала резерватом для розмноження рідкісних червонокнижних тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2 коп. коштують 30 тис. грн: який вигляд має монета

22 липня в обіг випустили пам'ятну монету "Маяки України". Номіналом 5 грн, зроблена з нейзильберу. На аверсі зобразили фрагмент карти України з Кримом. На береговій лінії крапками позначені маяки.

На реверсі монети в центрі зобразили розу вітрів. Вона символізує правильний вибір шляху й щасливе його завершення. На тлі стилізованих хвиль зобразили Аджигольський, Зміїний, Євпаторійський, Мегапномський, Іллінський і Бирючий маяки.

Загалом випустили 35 тис. монет із маяками.

Зараз ви читаєте новину «Монету 5 грн присвятили Чорнобильському заповіднику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути