вівторок, 13 червня 2017 15:41

Мінімальні ціни на сигарети хочуть скасувати

Мінімальні ціни на сигарети хочуть скасувати
Хочуть скасувати мінімальні ціни на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну. Фото: luxnet.ua

Кабінет міністрів запропонував скасувати мінімальні ціни на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну.

Про це йдеться в законопроекті "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році", зареєстрованому в парламенті 8 червня.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, введення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на тютюнові вироби суперечить європейським нормам. Зазначають, що деякі європейські країни впроваджували такий механізм, але згодом скасували його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алкогольні напої подорожчають

"Скасування мінімальних цін на цигарки, як і на соціальні продукти харчування, правильне рішення. Мінімальна державна ціна - це лише віртуальний вплив на кінцеву вартість. Ціна формується все одно на основі ринкових відносин попиту і пропозиції. Також базується на собівартості продуктів, податках і більшому акцизі. Тому ціни можуть зрости, коли піднімуть акциз. А його підніматимуть у будь-якому випадку, бо зараз маємо недопустимо низьку вартість акцизної продукції порівняно навіть із країнами-сусідами. Тому процвітає контрабанда. Її можна знищити лише підняттям цін", - говорить Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

Кабінет міністрів скасував державне регулювання цін на продукти харчування з 1 липня.
Рішення має спростити процедуру зміни цін залежно від цінових коливань ринку. Це дасть змогу виробникам швидше реагувати на зміни в економіці. Також знизиться адміністративний тиск на бізнес, надмірне втручання держави в економічні процеси та зупиниться розвиток конкуренції.

Зараз ви читаєте новину «Мінімальні ціни на сигарети хочуть скасувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі