четвер, 18 липня 2019 13:47

Ми стали другою компанією після Space X, якій Держдеп дав космодром - Макс Поляков

Ми стали другою компанією після Space X, якій Держдеп дав космодром - Макс Поляков
Власник інвестиційного фонду Noosphere Ventures Макс Поляков: "Ми користуємося значною підтримкою США". Фото: Бізнес

Україно-американська космічна компанія Firefly отримала ексклюзивні права від Держдепу США на використання космодромів для запуску легких ракет-носіїв.

Про це заявив в інтерв'ю виданню "Бізнес", підприємець Макс Поляков, власник інвестиційного фонду Noosphere Ventures в який входить Firefly.

"Ми користуємося значною підтримкою США: зокрема, Держдеп надав нам єдину в світі ліцензію приватної компанії на розвиток ракетної кооперації між країнами. Ми стали другою компанією після Маска, якій надали в користування космодром. Точніше, два майданчики: один у Флориді та інший в Каліфорнії. Ринок Нового Космосу зростає дуже швидко: зараз обсяги галузі складають $330 млрд, а за п'ять років, за прогнозами, буде майже $1 трлн. Наш основний клієнт - супутникові компанії. До 2020 ми готуємо до запуску власні супутники, які будуть майже в 7 разів легше тих, що запускають зараз. Йде боротьба за масу і розміри, адже, зменшуючи ці параметри, ми можемо доставляти на орбіту більше вантажу", - заявив Поляков.

Також підприємець зазначив, що подібний інтернаціональний проект є унікальним з точки зору технологічної колаборації США і пострадянської країни.

"Ми виробляємо продукт в США, використовуючи інтелект, який вдалося зберегти в Україні. Фактично ми перші, хто поєднує інтелектуальний потенціал колишнього СРСР з американським. Наприклад, зараз в США є ряд програм, за якими американці продовжують купувати російські двигуни РД-180 (дешеві і ефективні двигуни на гасі), а також відправляють своїх астронавтів на космічних кораблях "Союз". Ми ж робимо спільний продукт, який сприяє розвитку спеціалізованої освіти і збереженню ракетної школи. Адже саму по собі школу ракетобудування вкрай складно відновити, але її спадщина легко втратити. Попит надвеликої в тих країнах, які активно розвиваються в інноваційній сфері, а це Індія, Китай, Південна Корея, деякі держави Європи. Але ми теж не пасемо задніх: створили в Дніпрі конструкторське бюро, інжинірингові школи, відновлюємо планетарій, плануємо відкрити інститут. Все це є фундаментом збереження знань, адже економіка знань - наше майбутнє. Планова економіка і виробництво йдуть у небуття, і тільки інтелектуальний продукт здатний прогодувати державу", - підсумував Макс Поляков.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Firefly Aerospace підписала угоду з ізраїльською компанією IAI про вдосконалення технології місячного посадкового модуля Beresheet.

Зараз ви читаєте новину «Ми стали другою компанією після Space X, якій Держдеп дав космодром - Макс Поляков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі