четвер, 27 грудня 2018 13:40

Міжнародні експерти заперечують монополію на ринку електроенергії

Міжнародні експерти заперечують монополію на ринку електроенергії
АМКУ 28 грудня розгляне справу про монопольне становище енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова на ринку електроенергії. Фото: Аргумент

Антимонопольний комітет України (АМКУ) розгляне справу про монопольне становище енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова на ринку електроенергії завтра, 28 грудня о 10.00. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення прес-служби комітету.

Раніше прес-служба АМКУ передавала слова глави відомства Юрія Терентьєва, який заявив, що на оптовому ринку електричної енергії відсутня монополія, так як жодна компанія-учасник ринку не має реальної ринкової влади.

За словами керівника Європейського енергетичного співтовариства Янеза Копача, існування компаній зі значною часткою на ринку генерації електроенергії не означає, що вони можуть зловживати монопольним становищем на ринку електроенергії. "Енергоатом" і ДТЕК не є єдиними гравцями на ринку. Це означає, що ринок може бути конкурентним.

"Третій великий гравець - це "Центренерго", четвертий - це Білорусь, п'ятий - кілька приватних виробників електроенергії з поновлюваних джерел. Кордони мають бути відкриті для імпорту і експорту. Держава завжди може встановити зобов'язання для "Енергоатому" і ДТЕК - продавати частину електроенергії іншим гравцям ринку для подальшого перепродажу. Кілька таких прикладів існувало в Європі на початку відкриття ринків", - зазначив він.

Нагадаємо, в 2015 році НКРЕКП звернулася до АМКУ з вимогою розслідувати ознаки зловживання монопольним становищем групи ДТЕК на ринку генерації електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародні експерти заперечують монополію на ринку електроенергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі