вівторок, 12 травня 2015 15:55

Меморандум про реструктуризацію валютних кредитів не влаштовує позичальників

Меморандум про реструктуризацію валютних кредитів не влаштовує позичальників
Фото: УНН

Меморандум між Національним банком та банками про реструктуризацію валютних кредитів допоможе лише двом відсоткам позичальників.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявила одна з керівників акцій протесту валютних позичальників, голова ГО "Наш час" в Харкові Вікторія Паскалова.

"Самого тексту меморандуму ніхто не бачив. Я знаю про кілька варіантів. Окрім того, меморандум — не закон, якого мають дотримуватись усі. Це договір про наміри — хочу виконую, хочу — ні. Якщо під цей меморандум підпадає всього два відсотки валютних позичальників, то й добре. Під умови не підпадають навіть ті, хто брав кредит на купівлю трикімнатної квартири в "хрущівці". Бо вони 62 квадратних метра площею. Це - висмоктане з пальця не зрозуміло що. Деякі позичальники ходили в банки, які підписали цю угоду, то їм сказали, що ні про який меморандум не чули", - зазначила Паскалова.

Вона додала, що валютні позичальники домагатимуться прийняття в другому читанні законопроекту №1558 "Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті".

Нагадаємо, сьогодні почав діяти меморандум, що дозволяє громадянам перевести валютні кредити у гривню у зв'язку з кризою 2014 року.

Його вже підписали такі фінустанови: "Український професійний банк", "Альфа-Банк", "Надра", "Михайлівський", "ПриватБанк", "Грант", "Регіон-банк", "Дельта Банк", "Фідобанк", "Платинум Банк", "Креді агріколь банк".

НБУ повідомляє, що для реструктуризації боргу позичальнику потрібно письмово звернутися в банк і отримати письмову відповідь. У випадку відмови банку, позичальник має направити письмове звернення до комісії при громадській раді, яка буде створена найближчим часом.

Меморандум передбачає реструктуризацію споживчих кредитів в інвалюті, отриманих під заставу нерухомості, залишок за основним боргом яких не перевищує 2,5 млн грн за курсом на 1 січня 2015 року. Це близько 158,5 тис. дол.

Документ вводить поняття "соціального житла" - це квартира до 60 кв. м або житловий будинок до 120 кв. м. За валютними кредитами для купівлі такого житла під його заставу банки  зобов'язалися під час конвертації у гривню списати до 50% кредиту. Для кредитів на житло більшої площі після конвертації банки пропонують списати не менше 25% кредиту.

Зараз ви читаєте новину «Меморандум про реструктуризацію валютних кредитів не влаштовує позичальників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі