четвер, 05 серпня 2021 16:44

Люди почали запасатися олією, скоро вона буде по 100 грн
6

На ринку в Полтаві продають олію на розлив
Фото: Олена ЛУЦЕНКО
На ринку в Полтаві продають олію на розлив
Олександра Шупа  30 років продає на ринку олію
Олександра Шупа (праворуч) 30 років продає на ринку олію
Олександра Шупа  30 років продає на ринку олію

З початку року в Україні найбільше подорожчали овочі, соняшникова олія та цукор, за даними Держстату. Зокрема, 1 л олії в грудні торік у середньому коштував 42,07 грн. У лютому 2021-го вартість зросла до 47,55, у квітні — 58,05 грн, у червні — 64,95.

На Центральному ринку в Полтаві працюють п'ять точок з олією на розлив. Два старі кіоски, пофарбовані синьою фарбою, розташовані неподалік від овочевих рядів. Віконце продавця заклеєне прозорою плівкою, на прилавку в пластикових пляшках різного розміру й кольору виставлена олія. Етикеток немає. На нерівних шматках від картонних ящиків написані ціни: сиродавлена – 56 грн за 1 л, запашна – 60 грн. Оптом від 5 л – 50 грн, рафінована "Олейна" – 56 грн.

"Оце пахуча олія, оце для смаження. Це ще старий урожай. Люди беруть потроху. Молодь у супермаркетах скупляється. Пенсіонери на ринок ідуть. Я беру всяку. Оця сиродавлена не вигорає. А запашну добре в салат додати. Ідіть у сусідній кіоск, там хазяйка все розповість", - каже продавчиня, визираючи з-під захисної плівки на вікні. Просить не фотографувати її товар. Вибігає з кіоску, прибирає цінники.

У кіоску поруч продавчиня розмовляє неохоче.

"Це не наша олія. Я реалізатор. Жарена олія 60 гривень, рафінована - 54. Виробник - полтавська олійниця. Фермерів на цьому ринку немає. Є люди, які привозять насіння соняшника на олійницю в Полтаві. Міняють на олію і буває, що продають, - розповідає продавчиня, імені не називає. - Люди зараз більше купують олію в магазинах. Там фасована, з етикетками. Без запаху. Але третина йде на ринок. Мої покупці – переважно пенсіонерки й трішки молодь, яка з дитинства звикла ходити на базар. Бабусі йдуть сюди, бо це ж типу натуральне, з олійниці. Пахне насінням сирим. Ось буде олія ще дорожча через погоду. Соняшники цвітуть, але насінню потрібна волога. Не буде олії, бо насіння не наливається".

Біля входу в критий ринок на бетонному столі жінка виставляє банки з медом.

"Раніше фермери тут продавали свою олію, зараз уже таких нема. Знову буде неврожай. Ось пасічник возив бджіл на поле, казав, соняшник низенький і сохне", - зауважує вона.

Усередині три торгові місця з олією. Перед 69-річною Олександрою Шупою на столі стоїть три відра, пластикові пляшки з однаковими кришками.

"У мене є й розливна олія, і запечатана - всяка. Оця з Опішні й Кирило-Ганнівки. Привозять мені фермери. Я сама підприємець, тільки торгую. Оця розливна олія коштує 56 гривень за літр. Якщо люди купують п'ять літрів, то віддаю за 53 гривні. А два літри за 55. Є ось запечатана рафінована за такою ж ціною. Вона трішки подешевшала. Та ненадовго, знову дорожчатиме днями", - каже Олександра Петрівна.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Олександра Шупа (праворуч) 30 років продає на ринку олію
Олександра Шупа (праворуч) 30 років продає на ринку олію

"Грошей треба їм багато, не наїдаються, – додає полтавка Євдокія Козуб. Просить продавчиню налити запашної олії в півлітрову пляшку. Олександра Петрівна набирає її мірною кружкою, наливає через лійку.

"Олія тільки дорожчатиме, - продовжує Олександра Шупа. - Уже треба урожай соняшника збирати, а воно ще не виросло, кажуть. Соняшники якісь малі стоять. Я бачила по телевізору, що буде олія восени по 100 гривень. деякі вже почали запасатися нею. Ставлять у погріб. Але на трилітрову банку треба кидати столову ложку солі та п'ять квасолин, щоб не старіла. Бо домашня олія видихається і псується швидко. А якщо кинути сіль і квасолю, то й рік стоятиме, як свіже".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цукор та олія б'ють цінові рекорди: що подорожчало в серпні

Олександра Шупа 30 років продає на ринку олію.

"Як доживу, то 10 грудня буде мені 70 років, - сміється. - 10 років знадвору торгувала. Тоді директор усіх нас загнав сюди. Раніше було два ряди з олією. Тепер залишилися торгувати Лєна, Ніна і я. На ринку немає домашньої олії. Привозять із різних олійниць".

Каже, що люди частіше купують олію для салатів.

"Беруть запашну й сиродавлену. Перша для салатів, інша – для смаження. Колись підійшов чоловік і каже: ви мені сподобалися, у біленькому стоїте. Купив півтора літра запашної олії на подарунок родичам у Грузію. Казав, що там такої нема. У мене беруть і на Київ, і на Москву, Білорусь, Польщу, в Португалію. Один дядько спеціально приїжджає з Києва по олію. Моя пахне на весь базар, тому її всі просять", - додає продавчиня.

У магазинах України ціни на соняшникову олію перевищили 70 грн за 900 мл. У європейських супермаркетах вона коштує вдвічі дешевше.

Ситуація з олією в Україні унікальна. В усьому світі ціна впала майже на 10%. В Україні за рік ціна соняшникової олії зросла на 89%. Від початку року - на 59%. За останній місяць на 3,8%.

На українському ринку лише декілька великих виробників. Тому спекулювати цінами просто. Про це розповів економіст Олег Пендзин.

Зараз ви читаєте новину «Люди почали запасатися олією, скоро вона буде по 100 грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі