субота, 16 лютого 2019 21:10

Купують мало, але часто: як українці витрачають гроші

Купують мало, але часто: як українці витрачають гроші
На продукти, алкогольні та безалкогольні напої українці витрачають близько 50% сімейного доходу. Фото: Depositphotos

Раніше українці закупляли продукти 1-2 рази на тиждень. Зараз роблять невеликі покупки 3-4 рази. Думають зекономити, у результаті витрачають більше грошей, розповів Gazeta.ua директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

"На продукти, алкогольні та безалкогольні напої громадяни витрачають близько 50% сімейного доходу. Фактично ми живемо, щоб їсти. А їмо, щоб жити. Це не правильно. Так жили люди кілька століть тому", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки грошей залишають в магазинах українці

Зберігається стала тенденція до закриття невеликих магазинів. На їх місці будують гіпермаркети.

"Де відкривають один гіпермаркет, раніше було кілька сотень невеликих магазинів. Цей тренд прийшов із Європи. Однак там активно зростає кількість крамничок. В Україні люди бояться вкладати гроші у свою справу. Так, заробітчани задумувалися стати підприємцями вдома. Але не вірять, що зможуть захистити свій бізнес і матимуть прибуток. Адже купівельна спроможність українців щороку падає", - коментує Олексій Дорошенко.

Найбільше магазинів в Україні було у 1990-му - 120,6 тис. Кожен наступний рік їх кількість падала. Винятком став 1993 рік. Тоді торгівля додала 3,2 тис. точок. Найбільше падіння роздрібної торгівлі відбулося у 2017-му. Тоді закрилися 20% магазинів.

Зараз ви читаєте новину «Купують мало, але часто: як українці витрачають гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі