понеділок, 07 квітня 2014 14:42

Спецтема: Кримська криза: "тиха" війна та анексія

Кримчан обдурюють на курсі рубля: ціни і податки "непомітно" зросли

Кримчан обдурюють на курсі рубля: ціни і податки "непомітно" зросли
Кримчан обдурюють на курсі рубля. Фото: masterforex-v.org

Розраховуючись рублями, кримчани витрачають значно більше, ніж у гривні.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів економіст Олександр Кірш.

"Коли робили перерахунок цін у магазинах, перерахували їх по завищеному курсу. А здачу дають по заниженому. Наприклад, якщо, товар коштував гривню, то в рублях він буде 3,8. Здачу видадуть у гривні по курсу 3,2. Це від того, що гривню штучно підняли, а рубль штучно понизили. Тому кримчани не розраховуються рублями, а тримають їх, щоб повернути в обмінники по високому курсу, такому як пропонує Росія. Банки ж на сьогодні продають гривню по 30 копійок", - пояснив Кірш.

За його словами, такі махінації з курсом дали можливість росіянам зменшити пенсії у Криму і підняти ціни.

"Якщо людина отримувала 1 тисячу гривень пенсії, то тепер має 3800 рублів. Але реально купити за ці гроші в магазинах можна менше, ніж раніше," - зазначив експерт.

Найбільше постраждали бізнесмени та приватні підприємці, які мали заощадження в гривні, а податки платитимуть у рублях, каже кримський журналіст Сергій Мокрушин..

"Якщо приватний підприємець щомісяця платить близько тисячі гривень податків, то в рублях за бюрократичним курсом 3,8 це буде 3800 рублів. Але от коли людина понесе гривні в обмінник, їй видадуть за курсом приблизно 3080 рублів. Збиток - 720 рублів з кожної тисячі гривень, що означає фактичне зростання податків на 18%", - зазначив Мокрушин.

Пенсіонери і держслужбовці просять обміняти російські рублі в Херсонській та Миколаївській областях.

"У нас на вулиці є приватний підприємець, який їздить до Херсону за товаром. Йому даємо свої пенсії на обмін, так значно вигідніше. В Херсоні рублі міняють на долари а потім на гривню. З пенсіїї у 3800 рублів мені привозить 1600 гривень. Це дорожче, ніж обміняти їх тут", - розповіла жителька Севастополя Антоніна Гаврилова.

Зараз ви читаєте новину «Кримчан обдурюють на курсі рубля: ціни і податки "непомітно" зросли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі