вівторок, 20 листопада 2012 14:15

Користі для економіки від переведення переказів у гривню не буде - експерти

Користі для економіки від переведення переказів у гривню не буде - експерти
НБУ тимчасово зобов'язав конвертувати в гривню валютні перекази понад 150 тис. грн. Фото: job-sbu.org

Постанова Національного банку України (НБУ) про обов'язкову конвертацію в гривню валютних переказів понад 150 тис. грн у еквіваленті не буде корисною для економіки.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив старший дослідник Інституту економічних досліджень Віталій Кравчук.

"Найбільша частота переказів іноземної валюти до України йде із Іспанії, Італії, Португалії. Там працюють українські заробітчани. Проте вони не надсилають у місяць суми, більші 150 тисяч гривень. Такі перекази роблять хіба що крупні компанії, але це не масове явище, на ньому не можна буде заробити коштів для підтримки гривні", - сказав Кравчук.

За словами старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, постанову ввели ніби-то для того, аби збільшити кількість доларів в Україні, бо останні три місяці на них зріс попит.

Він вважає, що цю постанову не виконуватимуть, її обходитиме мало не кожен.

"Якщо б постанова діяла на всі перекази, то від неї був би сенс. А так крупні фірми відправлятимуть гроші у доларах через своїх юристів. На юридичних же осіб не діє ця постанова. Інші відправлятимуть двома платежами - 70 тисяч одного місяця і стільки ж іншого. Також можна відкрити два рахунки. Першу частину вислати з одного, другу - з іншого. У мене склалося таке враження, що цю постанову прийняли, аби просто поставити галочку, показати прем'єру, що якісь заходи для стабілізації із курсом валют робляться", - зазначив Жолудь.

Нагадаємо, НБУ тимчасово зобов'язав конвертувати в гривню валютні перекази фізичним особам в Україну на суму від 150 тис. грн. Постанова набуде чинності 27 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Користі для економіки від переведення переказів у гривню не буде - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі