понеділок, 25 травня 2020 13:00

Коли в Україні з'явиться накопичувальна пенсія

Коли в Україні з'явиться накопичувальна пенсія
Українці зможуть відкладати гроші на майбутню пенсію у накопичувальні фонди з наступного року. Фото: pixabay.com

В Україні накопичувальна пенсія може з'явитися 2021-го.

"Для нас це неминучість - рухатися в пенсійну систему з накопичувальними фондами. Зараз готуємо законопроєкти. Не хочу здатися занадто оптимістом, але до 1 січня 2021-го це цілком реально ввести", - заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, пише "Інтерфакс-Україна".

Наголосив, що українці зможуть отримувати гідні виплати. Водночас для бізнесу запровадять адекватне навантаження.

"Обговорюється такий варіант: 2% від нинішнього єдиного соціального внеску виділяємо в накопичення, не збільшуючи навантаження ні для фірми, ні для людини. Ще 2% беремо з податку на доходи фізосіб. Ці 4% дозволяють у сьогоднішніх цінах при виході на пенсію отримати 1 мільйон гривень", - заявив Шмигаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефіцит Пенсійного фонду нікуди не зникне - економіст пояснив, коли в Україні зростуть пенсії

За його словами, планують запровадити 3 варіанти, як розпоряджатися накопичувальною пенсією.

"Перший - при досягненні пенсійного віку отримав всю суму і роби, що хочеш. Другий - розстрочка виплат на 5-10 років, третій - довічне утримання. Це як пенсійний депозит, де частину забезпечує держава, частину може докласти сама людина", - додав прем'єр.

Міністерство соціальної політики розробляє модель обов'язкової накопичувальної пенсійної системи. Після її запровадження коефіцієнт заміщення пенсіями втраченого заробітку має становити не менше 40%. Робота накопичувальної системи базуватиметься на державних і приватних структурах: фіскальна служба, Пенсійний фонд, банки тощо. Люди зможуть обирати і змінювати установу для своїх пенсійних грошей. Держава на законодавчому рівні має гарантувати безпеку накопичень.

Зараз ви читаєте новину «Коли в Україні з'явиться накопичувальна пенсія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі