Колишній кримчанин Дмитро Устиненко переїхав у селище Літин на Вінничині. Тут створив козину ферму KozziMoni, почав варити і продавати сири.
"Дослідив ринок і зрозумів, що виробників такого продукту в регіоні немає, тож створив сімейну ферму і вирішив спробувати свої сили в цьому напрямку", - каже Gazeta.ua Дмитро.
Чоловік зазначає, що сировари, якщо і виготовляють козиний сир, то лише для власного споживання.
"Об'їздив у Вінниці всі ринки. Козячого сиру дуже мало. Майже весь привозний. Одні доставляють з Чернівецької області, інші — із Західної України. Тільки двоє продавців сказали, що вони місцеві, роблять сир самі, а не перепродують. Але на продаж у них, як мовиться, на один зуб", – розповідає фермер.
Дмитро за освітою тракторист. Готувати сири вчився самостійно через інтернет. На фермі працюють всією родиною.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перший місяць дарували другу пачку пельменів безкоштовно"
"Ми розуміли, що козиний сир — це не продукт для села. Його тут не розуміють. Із самого початку ми виходили зі своєю пробною продукцією на локальні ринки у Вінниці. Зараз пробуємо продавати сири через соцмережі", — каже Дмитро .
Найпопулярніши сири- адигейський і бринза. Кілограм такого сиру коштує близько 200 грн за кілограм. Тверді сири від 250 грн. Також почали продавати сири в магазинах у Вінниці. Зараз на фермі тримають близько 100 кіз.
"Торік отримали 50 тис грн безповоротної допомоги від МХП на розвиток свого бізнесу. Тому змогли купити сироварку електропастуха для стада", — розповів сировар.
Найбільше тут готують адигейського сиру. Щомісяця його варять по 300 кг.
Львівяни Анатолій та Оксана Кептнари готують чоронслив і продають його через соцмережі.
Коментарі