пʼятниця, 11 грудня 2015 11:01

Китай дозволив РФ постачати зерно, на невигідних Москві умовах - ЗМІ

Китай дозволив РФ постачати зерно, на невигідних Москві умовах - ЗМІ
Фото: hyser.com.ua

Москва і Пекін готуються підписати меморандум про постачання зерна з Росії в Китай, ринок якого був практично закритий для російських імпортерів.

Китайська сторона погодилася приймати зерно з обмеженого числа російських регіонів і лише в мішках. Такі умови роблять експорт нерентабельним, пише "Комерсант".

Підсумковий документ про постачання країни підпишуть до кінця місяця. Вибір регіонів представник Россільгоспнагляду пояснив тим, що тільки в них Бюро продовольчої безпеки Китаю провело свої інспекції. Однак найближчим часом розширення регіонів постачання не планується, повідомили у відомстві.

У протоколі зазначається, що експортоване в Китай зерно має бути запаковане в мішки або перевозитися транспортними засобами, спеціально призначеними для зерна, щоб уникнути розсипання і попадання вологи.

У минулому сезоні, за даними глави Зернового союзу Аркадія Злочевського, Росія поставила в Китай до 150 тис. тонн зерна (в основному соя з Амурської області). За результатами сезону поточного року обсяг експорту складе 300 тис. тонн.

Після підписання меморандуму істотного приросту експорту Злочевський не очікує. Джерело в Мінсільгоспі, навпаки, розраховує, що сумарні обсяги постачання зерна в Китай у наступному сезоні можуть скласти 1 млн тонн зерна.

"Хоча Китай в найближчій перспективі не стане для Росії ринком збуту, здатним замінити, наприклад, Туреччину (в цьому сезоні в Туреччину може бути поставлено близько 4 млн тонн пшениці — ред.)",— відзначає співрозмовник видання.

Читайте також: Україна готова постачати Туреччині зерно замість РФ

Він припустив, що протягом декількох років, можливо, вдасться розширити географію експорту з Росії в Китай, однак у цьому випадку потрібно буде продумати, як зробити рентабельною логістику.

Аркадій Злочевський називає встановлені Китаєм умови дискримінаційними: "У всьому світі зерно перевозиться насипом. Росії ж пропонують возити в мішках, що робить такі поставки абсолютно нерентабельними. Подібних умов для інших експортерів Китай не виставляє".

Зараз ви читаєте новину «Китай дозволив РФ постачати зерно, на невигідних Москві умовах - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі