вівторок, 14 вересня 2021 20:24

Кількість вакансій в Україні подвоїлася. Яка причина

Кількість вакансій в Україні подвоїлася. Яка причина
Сергій Марченко: "Треба гарантувати безпеку інвесторам через справедливі суди. Щоб не було такого, що інвестор сіє, мафія збирає його врожай, а поліція спостерігає осторонь". Фото: Тарас Подолян

Зростання української економіки стимулює інвесторів вкладати кошти, але держава має гарантувати їм безпеку. Новий бізнес також потребує робочих рук.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів економічний експерт Сергій Марченко.

"Треба гарантувати безпеку інвесторам через справедливі суди, – каже він. – Щоб не було такого, що інвестор сіє, мафія збирає його врожай, а поліція спостерігає осторонь. Потрібне зростання економіки. Торік був спад, цього й наступного року прогнозують зростання на 4 відсотки. Передумови для інвестування є. Але самої вигоди замало – потрібен захист вкладень".

Економічна криза в Україні випередила коронакризу – економіка впала на пів відсотка у лютому 2020 року – ще до локдауна, стверджує експерт.

"Підвалини кризи заклав ще уряд Олексія Гончарука. Восени 2019 року на 7,5 відсотка занепадало промислове виробництво. Зараз ринок праці пожвавився практично на всіх напрямках. Найперше через великий відкладений попит. Торік компанії не наймали працівників, але потреба розвитку залишилася. Тому набирають тепер", – каже він.

Інший чинник – зростання економіки. Нові бізнеси потребують робочих рук. "На початок лютого на одному з найбільших сайтів із пошуку роботи розміщали 31 тисячу вакансій. А на початок серпня – 61 тисячу. Українські роботодавці агресивно шукають людей", – заявляє Марченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо немає недержавних накопичень, пенсії не буде - глава Мінфіну

У владі говорять про створення нової пенсійної системи – накопичувальної. Однак проблема Пенсійного фонду виникла ще задовго до Зеленського, вважає експерт.

"Основна причина демографічна: щороку в Україні вмирає на 100 тисяч більше, ніж народжується. Пенсійну реформу постійно відкладали. Альтернативи накопичувальній системі немає. Питання – як її запровадять. Коли міністр фінансів каже, що 40-річним не варто розраховувати на державну пенсію, він має знати, що ці люди щонайменше 15 років платили відрахування і годували тих, хто на пенсії. Залишити їх без виплат – несправедливо", – зазначає він.

Треба повернути кошти платникам пенсійних внесків на персональні рахунки. Реалізація такої ініціативи – виклик для влади. Бо це великі гроші й колосальна соціальна напруга, якщо їх просто конфіскують, підсумовує Марченко.

Повне інтерв'ю з Сергієм Марченком читайте у журналі "Країна"

2 червня Кабмін ухвалив постанову про створення робочої групи з питань запровадження обов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення та розвитку недержавного пенсійного забезпечення.

Уряд працює над впровадженням другого рівня пенсійної системи. Вона передбачає зниження податків, які платять українці в бюджет. Податки спрямовуватимуть на особисті пенсійні рахунки людей, де інвестуватимуться та примножуватимуться. Так само не буде жодних додаткових нарахувань для бізнесу. Після виходу на пенсію людина отримає свої кошти. Це буде додатковий дохід до державної солідарної пенсії. Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «Кількість вакансій в Україні подвоїлася. Яка причина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі