понеділок, 01 березня 2021 08:53

Із 1 березня в Україні підвищили пенсії: хто отримає надбавку

Із 1 березня в Україні підвищили пенсії: хто отримає надбавку
Із 1 березня в Україні підвищили пенсії. Фото: pixabay.com

Відсьогодні, 1 березня, в Україні на 11% автоматично проіндексують пенсії.

Середній розмір доплати становитиме 308 грн, а мінімальний - 100 грн. Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів.

За даними Пенсійного фонду, більшість українських пенсіонерів отримують пенсію від 2 до 4 тис. грн. Відповідно, доплата за індексацією для них буде 220-440 грн.

Перерахунок торкнеться не всіх. Підвищення стосується тільки так званої розрахункової пенсії, що розраховується за спеціальною формулою для кожного пенсіонера і враховує його середню зарплату за роки роботи, середню зарплату в Україні за 3 останні роки та трудовий стаж. Разом з тим, фактична пенсія може бути вище, якщо вона включає всілякі доплати та надбавки. У разі, якщо різниця між розрахунковою пенсією і фактичною буде менш як 11%, то пенсіонер підвищення не відчує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні потрібна п'ятирівнева пенсійна система

Збільшення пенсійних виплат у березні торкнеться громадян, які отримують пенсію: за віком; по інвалідності; через втрату годувальника; за вислугою років (медпрацівники та вчителі, чий стаж становить не менш як 30 років роботи за професією).

Не торкнеться березнева індексація пенсіонерів, які вийшли на заслужений відпочинок з початку 2021 року (оскільки пенсії індексують за 2020 рік); пенсіонерів, які отримують максимальну пенсію (17 690 грн); колишніх держслужбовців, якщо їх пенсія вища, ніж була б пенсія за віком; військових пенсіонерів, для яких пенсія розраховується за спеціальною формулою.

Наступний перерахунок пенсій запланований на квітень 2021 року. Він торкнеться працюючих пенсіонерів, які отримають надбавку за стаж роботи з урахуванням розміру зарплати.

Частині українців збільшать пенсії завдяки зростанню мінімальної заробітної плати та підвищенню прожиткового мінімуму. Відповідне рішення прийняв Кабмін, затвердивши бюджет Пенсійного фонду на 2021 рік. На фінансове забезпечення виплат пенсії, надбавки та підвищення, призначених за пенсійними програмами, та дефіцит коштів Пенсійного фонду виділили 167 343,7 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Із 1 березня в Україні підвищили пенсії: хто отримає надбавку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі