понеділок, 13 липня 2020 15:28

Іпотека: коли банки почнуть видавати доступні кредити на житло

Іпотека: коли банки почнуть видавати доступні кредити на житло
Іпотека під 10% запрацює наприкінці 2020 року, очікують в Нацбанку. Фото: pixabay.com

В Україні іпотечне кредитування планують запустити у IV кварталі 2020-го. Щоправда, за умови макростабільності в країні.

"Для найбільш якісних позичальників 10% річних вийде економічним шляхом, а не адміністративним. Іпотека підтягне додаткові суміжні галузі, які теж потребують додаткового підкредитування", - пояснює в.о. голови Нацбанку Катерина Рожкова, пише "Інтерфакс-Україна".

Наголосила, що регулятор закликає банки знижувати відсотки за кредитами і депозитами у корпоративному секторі.

"У корпоративному секторі банки не поспішають знижувати ставки по кредитах. Намагаються зберегти свою маржу, хоча час високої маржі у минулому. Зараз з ними працюємо. Уже є банки - з іноземним капіталом і наші великі державні, які знизили ставки за кредитами і депозитами", - наголосила Рожкова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліцейські та держслужбовці отримають дешеві кредити на житло

За її словами, банки також мають підготувати нові програми кредитування для бізнесу з урахуванням коронакризи.

"Ставка повинна бути нижче, а кредит - довший і умови м'якшими. Це допоможе бізнесу відновитися. Завдання банку - не просто видати кредит. А видати так, щоби бізнес гроші направив у роботу, залишився здоровим і борг повернув", - пояснила вона.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що метою влади є зниження ставки іпотеки до 5-7%. 10% - це початкова мінімальна мета для іпотеки, щоб зараз зрушити економіку з місця.

Зараз ви читаєте новину «Іпотека: коли банки почнуть видавати доступні кредити на житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі