четвер, 27 серпня 2020 11:09

Іпотека: чому українці можуть втратити куплене в кредит житло

Іпотека: чому українці можуть втратити куплене в кредит житло
Проблемні валютні іпотечні кредити масово з'явилися після економічної кризи 2008 року. Люди не змогли погасити зобов'язання через різке зростання курсу долара, євро. Фото: pixabay.com

Президент Володимир Зеленський ветував закон, який передбачав продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами. Зокрема іпотечними.

До 21 жовтня 2020 року в громадянина не можуть забрати житло, куплене в іпотеку, якщо це єдине місце проживання. Заборона поширюється на квартири не більше 140 кв. м та будинки, площа яких не більша за 240 кв. м.

Мораторій діяв з 2018 року. Депутати пропонували продовжити його до 1 січня 2022 року. Нацбанк заявив, що це не дасть змоги запустити доступні іпотечні кредити.

"Борги валютних позичальників так і не буде врегульовано. А це 44 тисяч договорів на 29 мільярдів гривень", - зазначили в НБУ.

Gazeta.ua запитала експертів, як вирішити питання з проблемними валютними кредитами в Україні.

Олександр ОХРІМЕНКО, економіст:

"Проблемні валютні іпотечні кредити масово з'явилися після економічної кризи 2008 року. Люди не змогли погасити зобов'язання через різке зростання курсу долара, євро. Тоді влада прийняла тимчасове рішення - заборонила примусово відбирати квартири. Також позичальникам пропонували реструктуризувати борги. Під час кризи 2014-го дію мораторію продовжили до 21 жовтня 2020 року. У липні Верховна Рада проголосувала за продовження термінів заборони. Однак президент наклав вето на закон", - пояснює економіст.

За його словами, боржникам пропонуватимуть самостійно продати житло і розрахуватися з кредитом. Це також можна буде зробити спільно з банком.

"Якщо не захочуть продавати іпотечне нерухоме майно, його через суд виставлять на аукціон. За виручені гроші покриватимуть борги. З іншого боку, без житла боржники не залишаться. Суд повинен прийняти рішення і конкретно вказати, в яку квартиру повинна переїхати людина. Це може бути дешевше нерухоме майно у гіршому районі, яке куплять за залишок суми після сплати боргу", - говорить Охріменко.

Додає, що іпотеці важко розвиватися, поки діє мораторій на виселення з житла. Кожен кредит потенційно може стати проблемним.

"Треба змінювати нормативи оцінки позичальників. Щоб зараз узяти кредит, офіційна середня зарплата повинна бути щонайменше 12 000 гривень. Таких людей в Україні мало, адже маємо високий рівень тіньової економіки. Якщо позичальник прийшов у банк, не треба питати, де він узяв гроші на перший внесок, скільки офіційно заробляє. Також кредити не хочуть видавати людині без кредитної історії. Тобто спочатку треба набратися позик, а тоді звертатися за іпотекою. Це дивно. Вимоги можна зробити не обов'язковими, а рекомендаційними наприклад", - підсумував економіст.

Ростислав КРАВЕЦЬ, адвокат:

Проблеми валютних позичальників залишаються невирішеними 12 років, наголошує адвокат.

"Свого часу саме держава не виконала покладених на неї зобов'язань. Зокрема, не змогла гарантувати стабільність гривні, але при цьому дозволила валютне кредитування. Через вето президента людей фактично дозволили позбавляти єдиного житла. Водночас більшість старих проблемних валютних кредитів уже викупили різноманітні фінансові компанії за 1-5%. Зараз їхній прибуток становить не менше 5000%", - говорить Кравець.

Валютні іпотечні кредити треба перераховувати й закривати. Більшість позичальників уже давно погасили свої зобов'язання. А банкисвого часу розраховувалися із забудовниками у гривні, а не валюті.

"Іпотека в Україні нормально не працює через зависокі ставки. В усьому світі таке кредитування не може існувати зі ставками вище 3-4%. У нас це 15-20", - каже адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кредити стануть дешевшими: причини

Олексій ЛУПОНОСОВ, фінансовий аналітик:

"Навіть під час дії мораторію на виселення з житла люди втрачали своє майно. Йдеться про рейдерське захоплення нерухомого майна з використанням грубої сили. Були випадки, коли колектори змінювали замки в квартирі. Проблема в тому, що в нас немає дієвої служби, яка стежила б за виконанням відповідного закону. А поліція тільки засвідчує факт порушення, але позичальникам від цього не легше. Банки вже давно продали проблемні кредити компаніям, які не бояться жодних законів", - говорить Лупоносов.

За його словами, мораторій на виселення потрібно скасовувати. Але цими питаннями мають опікуватися виключно банки з власними службами безпеки, які діють відповідно до законодавства. Колекторів потрібно заборонити як явище.

"Розвитку іпотеки в Україні заважає рівень життя громадян. Адже проблеми з такими кредитами з'явилися після того, як упала економіка. Люди не винні, що в нас були кризові явища і обвалився курс гривні. Чим більше зароблятиме населення, тим більше звертатиметься за іпотечними кредитами. Якщо не буде грошей, то не допоможуть навіть найнижчі ставки", - пояснює аналітик.

Банки не поспішають видавати українцям кредити на житло через непрозорі схеми фінансування серед забудовників.

"Ринок первинного житла недостатньо прозорий. Деякі забудовники використовують схеми, коли мешканці не отримують житла", - заявив голова Нацбанку Кирило Шевченко.

Зараз ви читаєте новину «Іпотека: чому українці можуть втратити куплене в кредит житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі