вівторок, 05 березня 2013 20:07

Іноземні ліки подорожчають на 20 відсотків - експерт

Іноземні ліки подорожчають на 20 відсотків - експерт
Фото: ukurier.gov.ua

На ліки іноземного виробництва введуть податок на додану вартість. Про це повідомив сьогодні прем'єр-міністр України Микола Азаров. При цьому він наголосив, що вартість імпортних ліків не підніметься.

"Якщо введуть податок, то і ліки подорожчають. Інакше бути не може. Адже за кожну пачку медикаментів держава братиме податок 20 відсотків. Відповідно всі ліки продаватимуть на стільки ж дорожче. Податком уряд хоче наповнити держбюджет, - каже керівник "Центру підтримки паліативної допомоги у Херсонській області" Юрій Антощук. - Краще б скоротили витрати на оздоровлення депутатів. Для цих 450 осіб виділи із бюджету 88,5 мільйонів гривень, а на оздоровлення всіх дітей України — всього 11,4 мільйони".

Із всіх ліків, популярних в Україні, 30% вироблені за кордоном. Половина з них не має вітчизняних відповідників.

"Після введення податку на медикаменти, побільшає контрабанди ліків. Їх продаватимуть через лікарів. Такі коштуватимуть на 10 відсотків дешевше, ніж в аптеках. Це переважно будуть ліки для підтримання хворих на цукровий діабет, СНІД, гепатити. Ці хворі мають щоденно їх приймати. Добре було б, якби до всіх іноземних ліків виробляли б українські аналоги. Але спочатку треба було б налагодити їхнє виробництво, а потім думати про впровадження податку, а не навпаки", - наголосив Антощук.

Через податкову та митну систему в Україні не отримали ліків минулого року понад 10 тис. осіб.

"Нещодавно із Західної Європи нам везли гуманітарну допомогу зі знеболювальним. Її затримали на кордоні, бо вона була неоподаткована. Хворі так і не отримали медикаментів. Також в Україні заборонені таблетки "морфін" для невиліковно хворих. Таке знеболювальне має право вводити уколами лише лікар. Проте лікарі фізично не можуть кожні 4 години вводити це знеболювальне. У кращому разі роблять укол раз на день. У віддалених селах - ще рідше. Тому хворі часто помирають у нестерпних муках", - зазначив він.

На думку Антощука зупинити майбутнє подорожчання ліків може лише реакція медичних громадських організацій.

"Ми ще три роки тому почали добиватися від влади дозволу на "морфін". Цього року нам пообіцяли, що в Україні почнеться таблетований випуск цього препарату", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Іноземні ліки подорожчають на 20 відсотків - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі