понеділок, 16 січня 2012 20:28

"Холодна газова війна" стає все більш реалістичною - експерт

"Холодна газова війна" стає все більш реалістичною - експерт

Під час чергового раунду "газових" переговорів українська та російська сторона не досягнуть компромісу.

Такий прогноз озвучив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у ефірі "Ера FM".

"Останні події не демонструють компромісну динаміку. Думаю, завтра жодних позитивних заяв для українського і російського боку сказано не буде. Сподіваюся, що процес дійде не до того, що будуть подані позови з обох боків до Стокгольмського арбітражу", - сказав він.

Однак, за його словами, цілком реальним виглядає варіант розгляду "газового" питання у Стокгольмському арбітражному суді.

"Мені здавалося, що вдасться підписати угоду перед Новим роком або трохи опісля. Але заважає жорстка умова "Газпрому" взяти під контроль контрольний пакет української ГТС. Сподіваюсь, будуть вироблені компромісні підходи до цього питання. Якщо ні - матимемо позов "Газпрому" до Стокгольмського арбітражу за недобір, а потім, скоріше за все, позов України, яка буде аргументувати свою позицію стосовно цін", - зазначив Марунич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінфін звітує: Державний та гарантований борг зменшився до 36% ВВП

"Такий варіант холодної газової війни стає все більш реалістичним.  Тоді нам доведеться платити поточну ціну і розраховувати на виграш у Стокгольмському арбітражі. Шанси виграти там оцінити дуже важко, тому що не бачимо аргументів українських переговорників", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Холодна газова війна" стає все більш реалістичною - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі