середа, 21 квітня 2021 17:49

Хочуть скасувати право українців на безкоштовні 2 га землі

Хочуть скасувати право українців на безкоштовні 2 га землі
Зараз середній розмір паю в Україні має розмір 4 га. Фото: Олена Луценко

Із закону про "Про особисте селянське господарство" приберуть частину статті, за якою кожен українець має право на безкоштовні 2 га землі. Відповідний законопроєкт сьогодні погодив Кабмін.

Пропонують варіант об'єднання ділянок різних власників. Буде дозволено примусове укрупнення. Якщо власник землі не захоче добровільно продати або обміняти, це зроблять через суд, йдеться в законопроєкті. Нововведення пов'язані з впровадженням ринку землі з 1 липня.

Середній розмір паю в Україні має розмір 4 га. Після розпаювання землі 6,9 млн селян отримали паї площею майже 28 млн га. Це не стало стимулом для соціально-економічного розвитку агросектора. Ті, хто хоче вести фермерський бізнес, часто не мають достатньої кількості землі, або ж вона розпорошена по різних територіях, що не дозволяє обробляти землю ефективно. Укрупнення дрібних ділянок дозволить знизити собівартість сільгосппродукції, пояснили автори законопроєкту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський дасть не більше 100 га землі в одні руки

Якщо зміни ухвалять, під примусове укрупнення потраплять пайовики, які не обробляють свої землі. Якщо фермер виявить покинуту ділянку по сусідству зі своїм паєм, він зможе вимагати від власника продати чи обміняти її через суд. Під укрупнення потраплять ділянки, які мають проблеми з проєктами землеустрою. Без доступу до дороги, наприклад.

Закон про обіг земель сільськогосподарського призначення передбачає, що купувати землю зможуть лише громадяни України. Компанії, засновані українцями, держава й місцеві громади. Запуск ринку землі відстрочили до 1 липня 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «Хочуть скасувати право українців на безкоштовні 2 га землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі