четвер, 21 квітня 2011 20:48

Харчова промисловість в Україні докотилася до стагнації - експерт

Харчова промисловість в Україні докотилася до стагнації - експерт

Орієнтовані на внутрішній попит галузі української промисловості показують дуже повільну динаміку, а харчова перебуває у стагнації.

Про це заявив перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло в ефірі Першого ділового каналу.

"Насамперед ідеться про харчову промисловість, яка за три місяці цього року продемонструвала скорочення виробництва менш ніж на 1%. Думаю, тут свою роль відіграє інфляційна динаміка в продовольчому секторі. Оскільки ми оцінюємо динаміку по реальних показниках, то зростання інфляційних показників зменшило обсяг реального попиту населення. Таким чином маємо стагнацію в харчовій промисловості", — сказав він.

У той же час, за словами Жаліла, легка промисловість демонструє хорошу динаміку.

"Тут ціни не зростають такими швидкими темпами, десь порядку 11% зростання за три місяці цього року. Негативна динаміка по нафтопереробці. Ми це бачимо у вигляді цін на автомобільних заправках. Думаю, Якщо будуть вжити зусилля щодо збільшення частки власних виробників нафтопродуктів, то ми матимемо відновлення показників", — зазначив експерт.

Як зазначив Жаліло, структура нашої зовнішньої торгівлі розділена на три третини.

"Третина — це Євросоюз, який сьогодні стагнує, третина — це пострадянський простір, країни СНД, які зараз активно відновлюються, і третя третина — це країни Азії, які сьогодні теж активно відновлюються. Той сегмент, який стосується країн Азії та країн СНД, потроху збільшуватиметься і саме це є сьогодні основним рушієм нашого зростання. Враховуючи, що сьогодні у нас значна частка експорту — сільськогосподарська сировина, а в світі відбувається продовольча інфляція, отже зростання вартісного показника цієї продукції, то ми можемо говорити, що цей сегмент теж дозволяє нам трохи підніматися. Але загалом ми розцінюємо це як короткостроковий тренд. Надалі зростання конкурентоспроможносі виробників подібної продукції, скажімо, по металу — це Південно-Східна Азія, по аграрній продукції — це Латинська Америка, можливо, частина Азії, вони потроху витіснятимуть Україну, якщо не здійснюватимемо радикальні структурні зміни підвищення ефективності виробництва. Поки що динаміка інвестицій не дозволяє нам говорити про те, що такі зміни здійснюються", — наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Харчова промисловість в Україні докотилася до стагнації - експерт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі