четвер, 12 травня 2011 12:45

Харчі зникають з магазинів через популізм уряду - експерт

Харчі зникають з магазинів через популізм уряду - експерт

Дефіцит гречки, проса, вівсянки та інших продуктів харчування в Україні зумовлений популістськими рішеннями уряду щодо контролю їх ціни.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив професор Київської школи економіки Олександр Шепотило.

"Постійні дефіцити продовольчих товарів, які виникають в Україні, є класичним прикладом з підручника економіки першого курсу. За ринкових умов, коли уряд встановлює контроль цін, це приводить до відсутності достатньої кількості товарів. Адже гранична ціна, яку вказує уряд, нижча за ринкову, й бізнесу не вигідно за нею торгувати. Це ж ази економіки, й так відбувається завжди, в усі часи в усіх країнах. Жодних інших причин виникнення дефіциту, окрім популістських спроб контролювати ціни, немає", - пояснив він.

Науковець вважає, що ефективніше було б передбачити грошову допомогу найбіднішим людям.

"Дієвіше, звичайно, передбачити виплату субсидій найбіднішим людям і в такий спосіб компенсувати їм ріст цін на продукти. Така допомога ефективніша, ніж те, що в нас зараз роблять. До того ж, з цього все одно нічого не виходить", - сказав професор.

Шепотило вважає неефективними дії уряду щодо регулювання цін на продукти харчування.

"По-перше, не було ж ніякого реагування інтервенціями з держрезерву на ціну гречки. Проблема виникла восени, а гречку з Китаю привезли тільки тепер – весною. Я думаю, що в уряді все це розуміють. Однак йдуть найпростішим і популістським шляхом – починають боротися з цінами. Це дуже легко зробити, але ефект від цього практично нульовий, а інколи навіть негативний, бо виникає паніка. Набагато складніше - належно й своєчасно сформувати резерви товарів, або передбачити субсидії бідним. Все це складніше, ніж просто вийти в новинах і сказати, що ми будемо контролювати ціни. В даному випадку уряд погано впорався", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Харчі зникають з магазинів через популізм уряду - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі