четвер, 13 червня 2013 12:03

Гроші вкладників Сбєрбанку треба шукати в Кремлі - експерт

Гроші вкладників Сбєрбанку треба шукати в Кремлі - експерт
Ігор Хсів: гроші, зібрані наприкінці 1990-го року, в тому числі з України, більше не повернулися. Фото: radiosvoboda.org

Гроші українських вкладників Сбєрбанку колишнього СРСР фактично незаконно присвоєні керівництвом Росії.

Про це заявив політолог Ігор Хсів у ефірі "Ера-FM".

"За існуючим порядком в СРСР щорічна сума залишку на кореспондентських рахунках установ Сбєрбанку СРСР в усіх республіках списувалася на кореспондентський рахунок правління Сбєрбанку СРСР. Останнє передавало її Державному банку та Міністерству фінансів. Простою мовою: всі гроші в кінці року звозилися до Москви, де їх перерозподіляв Кремль за своїми планами. Після Нового року ці гроші поверталися у відділення Сбєрбанку. Так система діяла до 1 січня 1991 року. Тобто гроші, зібрані наприкінці 1990-го року, в тому числі з України, більше не повернулися - зникли у Москві. Вони фактично були вкрадені тодішнім керівництвом Росії. По цей час ці гроші не повернуті", - сказав Хсів.

Він нагадав, що питання про повернення грошей з Росії розглядала Верховна Рада першого та другого скликання, але така ініціатива не втілилася у життя.

"П'ять постанов було про завдання уряду розпочати переговори з урядом Росії про повернення цих коштів. Жодна з постанов не виконана, переговори не проведені. Більше того, були підписані з Росією двосторонні угоди про початок переговорів про розподіл майна СРСР. Всі ці переговори зірвані в односторонньому порядку керівництвом Росії", - зазначив Хсів.

Нагадаємо, нещодавно президент Віктор Янукович заявив, що компенсаційні виплати вкладникам Сбєрбанку колишнього СРСР необхідно продовжити.

Зараз ви читаєте новину «Гроші вкладників Сбєрбанку треба шукати в Кремлі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі