середа, 15 травня 2019 14:42

Гривня зміцнюється: у Нацбанку назвали причини

Гривня зміцнюється: у Нацбанку назвали причини
На 15 травня долар коштує 26,16 грн. Фото: zn.ua

Від початку року гривня зміцніла до долара на 5,5%. На 15 травня Нацбанк встановив офіційний курс 26,16 грн/дол. Стільки ж валюта коштувала у липні торік.

"Сьогодні бачимо переважання пропозиції валюти над попитом. Крім того, зростання курсу гривні пов'язане з потужними інвестиціями нерезидентів в облігації внутрішньої державної позики. З 1 січня по 3 травня їхніх обсяг зріс у понад 5 разів - на 31 мільярд гривень", - написав у Facebook голова Ради Національного банку Богдан Данилишин.

За його словами, зміцненню гривні сприяє продовженням експорту сільгосппродукції та вигідні ціни на неї. Торік Україна отримала рекордний врожай.

"Впливає активізація експорту металопродукції та непогана цінова ситуація на світовому ринку сталі й залізної руди. Крім того, національна валюта укріпилася через залучення боргового капіталу - 529 мільйонів євро кредиту під гарантії Світового банку та дорозміщення облігацій зовнішньої державної позики 2018-го на $350 мільйонів", - пояснює Данилишин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стабільний долар чи сильна гривня: що буде з курсом найближчим часом

У січні-квітні Нацбанк активно скуповував валюту на міжбанку. За цей період міжнародні резерви НБУ зросли на $0,925 млрд - до $20,5 млрд.

"Через виплати за зовнішнім боргом і валютним ОВДП, виходу нерезидентів із ОВДП, які вони купували у січні-квітні, зменшення експорту сільгосппродукції долар може незначно подорожчати у липні-серпні", - додав Данилишин.

В Україні у квітні готівкової валюти купили на $115,4 млн більше, ніж продали. Уже другий місяць поспіль населення купує валюти більше, ніж продає. У квітні купили $1,205 млрд, продали - $1,089 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Гривня зміцнюється: у Нацбанку назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі