вівторок, 11 листопада 2014 09:40

Гривню можуть стабілізувати лише реформи - економіст

Гривню можуть стабілізувати лише реформи - економіст
unian.net

Відсутність чіткої політики Нацбанку щодо курсу гривні несе негативний вплив на економіку України і може призвести до катастрофічних наслідків для країни в цілому.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав екс-міністр економіки Віктор Суслов.

"Національний банк як і раніше не визначив свою політику. Якщо він хоче ввести фіксований курс, то для цього потрібна система заходів, якої у нього немає. Якщо він хоче плаваючий курс, то повинна бути інша система таких заходів", - пояснив колишній міністр.

За словами Суслова, зараз курс гривні залежить від бажання влади проводити реформи.

"Зараз ресурси, які можна застосовувати, на жаль, не відносяться до компетенції Нацбанку. Тому, що курс у нас падає внаслідок війни, розриву відносин з Росією, країнами СНД і втратою ринків на Сході. Курс падає, тому, що надмірно великі борги, тому що у нас дуже сильно скорочуються обсяги виробництва. Тому для того, щоб стабілізувати ситуацію в економіці, потрібно проводити реформи. Вже всі політичні лідери, включаючи президента, оголосили, що той уряд, який закінчує свої повноваження, виявився не здатним проводити будь-які реформи в українській економіці. Так що чекаємо нову Верховну Раду, новий уряд. Якщо він буде більш компетентним і проводитиме реформи, тоді є шанси на стабілізацію курсу", - сказав заслужений економіст України.

За словами Суслова, останні домовленості Нацбанку з банкірами говорять тільки про прив'язку до позначки 15-16 гривень за долар. "Тут не повинно бути ігор в слова", - зазначив експерт.

"Потрібно, перш за все, дуже чітко розуміти, що якщо декларують 15-16 гривень, то це означає, що знову робиться спроба прив'язати курс до фіксованого. Це не є плаваючий курс. Оскільки при плаваючому не повинні оголошуватися ніякі величини", - пояснив екс-міністр економіки.

Зараз ви читаєте новину «Гривню можуть стабілізувати лише реформи - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі