четвер, 02 вересня 2021 18:56

Гривні - 25 років: відкрили музей української валюти
12

Фото: Сергій Старостенко

2 вересня на Контрактовій площі у Києві відкрили виставку "Музей гривні просто неба".

"Рівно 25 років тому, 2 вересня 1996 року, народилася сучасна національна валюта – гривня. Ми постійно працюємо над її оновленням та осучасненням. Сьогодні в обігу перебуває вже четверте покоління національної валюти з найсучаснішими захисними елементами, більше того - з українським льоном у складі", – розповів голова Національного банку України Кирило Шевченко під час відкриття виставки.

Грошова реформа тривала два тижні – з 02 до 16 вересня 1996 року. У цей період купонокарбованці обмінювали на гривню. За ці два тижні Нацбанк увів у готівковий обіг банкноти на суму понад 3,1 млрд грн.

Зараз в обігу України перебуває готівки на загальну суму 594 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші гривні надрукували в Німеччині

"У 1996 році Нацбанк зайняв непохитну позицію – грошова реформа не повинна мати конфіскаційний характер. Ми пропонували наперед оголосити про проведення обміну купонокарбованців на нову валюту, чесно та відкрито обміняти грошове багатство людей. Так, на щастя, і сталося. Людям, які не встигли обміняти купонокарбоваці за два тижні, Нацбанк їх обмінював ще й через рік-два. Це створило фундамент для подальшого успішного розвитку національної валюти", – сказав третій президент Віктор Ющенко. Був головою НБУ у 1993-2000 роках.

Після прийняття незалежності України, 12 листопада 1992-го указом президента Леоніда Кравчука припинили використання радянського рубля. Єдиним платіжним засобом став український карбованець - купон. Того року створили Державну комісію для проведення грошової реформи в Україні.

25 серпня 1996 року вийшов указ президента України Леоніда Кучми "Про грошову реформу в Україні". Відповідно до нього грошову реформу проводили з 2 до 16 вересня. У перший же день реформи за встановленим курсом перерахували в гривні ціни, тарифи, заробітну плату, стипендії, пенсії, кошти на рахунках підприємств, установ та організацій, а також вклади громадян.

Зараз ви читаєте новину «Гривні - 25 років: відкрили музей української валюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі