середа, 11 листопада 2020 21:45

Грибна ферма окупиться за пів року
6

Альбіна Гребенюк із міста Бахмут вирощує гливи у підвалі свого будинку. Аби швидше росли, вмикає музику Бетховена.

"У мене хвора донька, яка потребує постійного догляду. Тому йти на звичну роботу я не могла. Якось мила вікно, витирала його газетою і в ній побачила оголошення, що продають грибні блоки. У мене було лише 150 грн, але я все одно подзвонила продавцю і замовила 12 блоків", - пригадує Альбіна.

Коли чоловік привіз замовлення і побачив підвал, в якому їх мали вирощувати, то привіз ще блоки під реалізацію. Так вона почала вирощувати гриби на фермі, яку назвала в честь доньки "Сашкин ліс". Зараз жінка каже, що грибний бізнес не затратний у плані грошей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Родина киян робить унікальні світильники з гарбузів

"Можна почати з десяти блоків, і через шість місяців з них вийде 200-300. Грибами просто займатися, можна вкласти 5 тис. грн, а через 21 день ти отримуєш уже десять тисяч. В цьому бізнесі головне любити те, чим ти займаєшся, і тоді все вийде", — говорить Альбіна Гребенюк.

Жінка вирощує гриби на соломі. Можна також вирощувати на кавовій гущі та газетах.

"Подалася на грант і виграла 26 тисяч гривень від Червоного Хреста. Після цього найняла колегу, яка допомагає мені у вирощуванні грибів", - каже Альбіна.

В середньому кілограм грибів коштує 1$
Фото: Альбіна Гребенюк
В середньому кілограм грибів коштує 1$
В середньому кілограм грибів коштує 1$
В середньому кілограм грибів коштує 1$
В середньому кілограм грибів коштує 1$

Через високу температуру в жовтні цьогорічний сезон вирощування грибів розпочнеться на місяць пізніше. Альбіна планує в листопаді закласти 2200 тюків грибів. Один тюк дає сім-вісім ротацій, з нього за три тижні можна отримати до п'яти кілограмів грибів.

"Вирощування грибів — вдалий бізнес у тому плані, що режим можна підлаштувати під себе. Якщо нам потрібно кудись їхати, вимикаю світло, роблю протяг, знижую температуру — і гриби сплять. Приїжджаю, вмикаю все і буджу їх музикою. Коли мені було 15 років, я у дідусевому стосі журналів "Наука і життя" знайшла матеріал, у якому розповідалося, що у Польщі вирощували помідори під рок-н-рол. А ми вирішили гриби вирощувати під Бетховена, бо ж вони більш м'які та ніжні. Це збільшує урожайність", — додає фермерка.

В середньому кілограм грибів коштує 1$. Ціна у Альбіни нижча. Гриби у жінки купляють на місці, клієнти часто приходять додому.

Львівяни Анатолій та Оксана Кептнари готують чоронслив і продають його через соцмережі.

Зараз ви читаєте новину «Грибна ферма окупиться за пів року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі