четвер, 15 грудня 2011 13:47

Головні проблеми для селян створюють урядовці - експерт

Головні проблеми для селян створюють урядовці - експерт

Цьогорічний рекордний врожай зернових в Україні оголив низку проблем, які повинна вирішити держава.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив незалежний експерт з аграрних питань Володимир Жмуцький.

"Головна проблема: що робити з таким великим врожаєм. Не вистачає великих сучасних елеваторів. Звичайно, зараз не такий стан, як 10 років тому, коли нікуди було складувати зерно. Тепер елеваторний парк більш-менш приведений до ладу. Але розвивати його треба, і не тільки таким компаніям як "Нібулон", а й державі, якщо вона хоче регулювати ринок зернових чи бути гравцем на ньому", - зазначив експерт.

На думку фахівця, ще одна болюча проблема - неповернення ПДВ експортерам.

"Досі не виплачені компенсації за минулий та позаминулий роки. Цьогоріч погано було із стимулюванням товаровиробників, здешевленням кредитів, постачанням паливно-мастильних матеріалів. Допомогу держави у кредитуванні отримали одиниці, а пальне - тільки ті виробники, хто ближче до громадських сільськогосподарських організацій, до проурядових структур та районних рад", - сказав Жмуцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новорічний стіл коштуватиме українцям 1,5-2,5 тисячі гривень - експерт

Головні проблеми для селян створюють урядовці, переконаний експерт.

"Наші урядовці вже неодноразово показували, як при великих врожаях можна зробити погану послугу селянам. Вводять квоти і мита на експорт зерна, не повертають ПДВ, збільшують податки тощо. Якщо уряд хоче впливати на аграрний сектор, то краще хай надає державну дотацію. У Євросоюзі на 1 гектар ріллі держава доплачує 500 євро, а у нас - 20 копійок. А краще нехай не втручаються в те, у чому не розбираються", - зауважив Жмуцький.

Нагадаємо, за даними Міністерства аграрної політики і продовольства, станом на 13 грудня аграрії зібрали зернові культури з 15,3 млн гектарів, що становить 99% від прогнозу, з них намолочено 57,951 млн тонн зерна, що на 16,466 млн тонн більше за аналогічний показник 2010 року.

Зараз ви читаєте новину «Головні проблеми для селян створюють урядовці - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі