пʼятниця, 17 вересня 2021 17:17

Глава МВФ потрапила в скандал - публікацію рейтингу Doing Business припиняють

Глава МВФ потрапила в скандал - публікацію рейтингу Doing Business припиняють
Георгієва тиснула на працівників Світового банку, щоб вони підняли рейтинг КНР. Фото: Reuters

Керівники Світового банку чинили "невиправданий тиск" на персонал, щоб підвищити рейтинг Китаю у звіті банку Doing Business 2018.

У тиску звинуватили виконавчу директорку Крісталіну Георгієву, яка зараз очолює Міжнародний валютний фонд. Про це йдеться в незалежному розслідуванні юридичної фірми WilmerHale на прохання комітету з етики Світового банку, повідомляє DW.

У звіті WilmerHale йдеться про "прямий і непрямий тиск" із боку високопосадовців в офісі тодішнього президента Світового банку Джима Йонґа Кіма для зміни методології звіту, щоб підвищити рейтинг Китаю. Припускають, що це відбулося за його вказівкою.

Георгієва й головний радник Симеон Дянков тиснули на персонал тоді, коли банк прагнув підтримки КНР для збільшення капіталу, ідеться в розслідуванні.

Підвищувати рейтинг Китаю почали тоді, коли керівництво банку було "занурене в чутливі переговори" щодо збільшення капіталу. Китай тоді розчарувався нижчим за очікуваний показник у звіті. 2018-го Світовий банк оголосив про збільшення капіталу на $13 млрд, що збільшило частку акцій Китаю з 4,68% до 6,01%.

У звіті Doing Business 2018 рейтинг КНР піднявся на сім позицій до 78-го місця після внесення змін до методології даних.

"Георгієва повідомила розслідувачам WilmerHale, що на той час "банк мав би великі проблеми", якби кампанія не досягнула своїх цілей", - ідеться у звіті.

Георгієва відвідала будинок менеджера Doing Business, щоб отримати друковану копію остаточного звіту. Вона подякувала працівнику за допомогу "у розв'язанні проблеми".

Група, яка працювала над звітом, боялася оскаржити наказ президента або виконавчого директора банку.

У звіті йдеться про тиск, пов'язаний із даними, що використовуються для визначення рейтингу Саудівської Аравії, Об'єднаних Арабських Еміратів та Азербайджану. Але не виявили жодних доказів того, що члени офіса президента Світового банку або виконавча рада були залучені до цих змін.

Георгієва заперечила висновки звіту щодо власної ролі в ньому.

"Я принципово не погоджуюся з висновками та тлумаченнями розслідування неточностей даних, оскільки це стосується моєї ролі у звіті Світового банку Doing Business за 2018 рік", - ідеться в її заяві, передає AFP.

Георгієва ознайомила правління МВФ із ситуацією. Колегія зустрінеться, щоб обговорити це питання.

Унаслідок порушень Світовий банк припиняє публікацію щорічного рейтингу Doing Business, присвяченого оцінці умов ведення бізнесу в різних країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віцепрезидентка Світового банку заїде до українського фермера

"Керівництво Світового банку ухвалило рішення припинити публікацію звіту Doing Business. Надалі ми працюватимемо над новим підходом до оцінки ділового та інвестиційного клімату", - ідеться в повідомленні банку.

13 вересня Україна й Міжнародний банк реконструкції і розвитку, що входить до групи Світового банку, уклали дві угоди на загальну суму $411 млн.

Угоди стосуються розвитку вищої освіти й підвищення стійкості української енергосистеми.

Зараз ви читаєте новину «Глава МВФ потрапила в скандал - публікацію рейтингу Doing Business припиняють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі