четвер, 09 квітня 2015 12:08

"Газпром" відмовляється від завоювання Європи - ЗМІ

"Газпром" відмовляється від завоювання Європи - ЗМІ
Фото: sports.ru

Раніше російський газовий монополіст "Газпром" мав величезні плани щодо розширення впливу в Західній Європі, на своєму найбільшому ринку збуту, однак тепер стрімко згортає бізнес в європейському напрямку. Про це пише Маркус Бальзер, оглядач Sueddeutsche Zeitung.

"До недавнього часу у концерну були гігантські плани на неї (Західну Європу - ред.), - пише автор. - Росіяни не тільки хотіли будувати власні електростанції в Німеччині, але і планували укласти багатомільярдну угоду з німецьким BASF, отримуючи значну частину газорозподільної мережі Німеччини і найбільше європейське газосховище".

Концерн щедро маскував експансію і витрачав мільярди євро на свій імідж, зокрема спонсорував футбольний клуб "Шальке 04" і давав гроші на різні культурні заходи, нагадує Бальзер.

"Тепер все це в минулому - відтепер з честолюбними планами покінчено, і концерн, мабуть, скасував широкомасштабний наступ, - зазначає журналіст: - "Газпром" йде з європейського бізнесу зі швидкістю, яка збиває з пантелику як конкурентів, так і політиків по всій Європі".

Так, на початку грудня концерн несподівано для всіх відмовився від газопроводу "Південний потік" і вирішив передати свій газ до Туреччини. Трохи пізніше "Газпром" відмовився від угоди з BASF, за якою BASF повинен був отримати доступ до російських родовищ, а у вівторок підтвердив інформацію про продаж своєї частки в німецькій компанії VNG, яка вважалася "трампліном "Газпрому" на німецький ринок".

"Причому всі ці рокіровки - це, цілком можливо, лише початок, оскільки в компанії активно працюють над планом відступу і повернення свого бізнесу до Росії", - йдеться в статті.

Як зазначає автор, ймовірно, свою роль зіграли і гнів Росії через західні санкції і, як подейкують в газпромівських колах, страх перед конфіскаціями.

Зокрема, концерн планує повернути в Росію свою британську доньку GMT (компанія має в Лондоні близько тисячі співробітників). Те ж саме стосується і Відня, де "Газпромнафта" щороку продає сировини більш ніж на 10 млрд євро. Навіть співробітники розташованої в Берліні Gazprom Germania починають побоюватися переведення в Росію, незважаючи на те, що прес-секретар концерну запевнила, що "ніяких рішень прийнято не було, а повний відхід з Західної Європи не планується".

Водночас, клімат між "Газпромом" і його клієнтами "погіршується не тільки через європейські санкцій, але і через судові рішення, такі як вердикт у справі "ЮКОСа", пише Бальзер.

Після ліквідації компанії, що належала противнику Кремля Михайлу Ходорковському, Третейський суд в Гаазі зобов'язав Росію виплатити рекордні 50 млрд дол. акціонерам, і зараз адвокати перевіряють, яке російське майно, в тому числі що знаходиться в Німеччині, можна конфіскувати на користь "ЮКОСа". Побоюються такого розвитку подій і в державних концернах на кшталт "Газпрому". До того ж у компанії вважають, що в останні роки західноєвропейські влади і політики свідомо обділяли "Газпром" і всіляко витісняли його з ринку.

Експерти, додає кореспондент Sueddeutsche Zeitung, бачать у відступі компанії щось більше, ніж просте охолодження відносин. За словами австрійського експерта з енергетичної безпеки Штефана Бэсснера, в найближчі роки "у Росії і Європи більше не буде великих енергетичних проектів". А партнерство в цій сфері, як вважає експерт берлінського фонду "Наука і політика" Кірстен Вестфаль, "значно ускладниться".

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" відмовляється від завоювання Європи - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі