четвер, 03 березня 2011 09:18

"Газпром" почав заробляти мільярди на газі, який відсудив у "Нафтогазу"

"Газпром" почав заробляти мільярди на газі, який відсудив у "Нафтогазу"

Давній конфлікт між НАК "Нафтогаз України" і швейцарським трейдером RosUkrEnergo (RUE) про зникнення 11 млрд куб. м газу зіграв на руку "Газпрому". Не нарощуючи власний видобуток, лише за рахунок продажів відсудженого трейдером блакитного палива, монополіст істотно збільшив свій експорт.

Попит підштовхнула не лише холодна зима, але і заворушення в Лівії, через яких постачання їй нафти і газу фактично припинилися. "Газпром" залишиться в прибутку, у першому кварталі експортна виручка може вирости до 14 млрд дол.

За даними Міненерго РФ, видобуток газу за січень-лютий знизився на 0,5%. Але падаючий видобуток не завадив монополісту збільшити експорт газу. Він виріс на 19,1%. "Газпром" не розкриває, в яких напрямках збільшений експорт. Відомо лише, що постачання газу тільки в Італію були збільшені в 2,5 рази після того, як країна припинила отримувати газ по газопроводу Greenstream з Лівії.

Офіційно в "Газпромі" не коментують інформацію, за рахунок чого був збільшений експорт при падаючому видобутку. Проте джерело в концерні сказало, що в першу чергу зростання експорту забезпечується за рахунок відбору газу з підземних сховищ, а також за рахунок газу, що купується у RUE.

Швейцарський трейдер (50% RUE належить "Газпрому", решта - структурам бізнесмена Дмитра Фірташа) більше двох років судився з НАК "Нафтогаз України". До 2009 року RUE постачала російський газ на Україні та за кордон. Але потім компанію виключили зі схеми поставок. Належні їй 11 млрд куб. м сировини, які на той момент пеербували в підземних газосховищах України, "Нафтогаз" повертати трейдеру відмовився. Минулого року Стокгольмський арбітражний суд зобов'язав "Нафтогаз" повернути RUE 197 млн дол. - борги з оплати за поставлений газ. Але сторони прийшли до згоди, що розплатяться один з одним газом. У вівторок голова правління НАК "Нафтогаз Україна" Євген Бакулін повідомив, що RUE передали близько 7 млрд куб. м газу в грудні-лютому.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" почав заробляти мільярди на газі, який відсудив у "Нафтогазу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі