субота, 12 квітня 2014 11:08

Газова війна Росії проти України може болісно вдарити по Європі

Газова війна Росії проти України може болісно вдарити по Європі

В умовах нового витка "газового конфлікту" існує висока ймовірність припинення постачань газу в ЄС. Про це заявив глава НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв.

"На жаль, якщо політика бере верх над економікою в газовій сфері, то така загроза дуже висока", - зазначив він. За його словами, уникнути припинення поставок російського газу можна лише двома шляхами. "Або нам домовитися з "Газпромом" про збереження ціни, або нам домовитися з європейськими компаніями, які куплять газ у "Газпрому" і потім продадуть його нам, а також почнуть безпосередньо оплачувати наші послуги з транзиту газу по нашій території", - розповів Коболєв.

Глава НАК також повідомив, що українська сторона вже запропонувала Європейській комісії та провідним європейським компаніями почати переговори з "Газпромом" про купівлю газу на західному кордоні Росії для закачування в українські ПСГ і транзиту до Європи.

"Паралельно ми продовжуємо роботу з виконання до 1 січня 2015 р вимоги Третього енергопакету з метою лібералізації енергетичної галузі та створення ефективного ринку газу в Україні. Наша країна прийняла на себе такі зобов'язання ще в 2011 р, але фактично тільки зараз розпочата активна робота в цьому напрямку", - зазначив він.

Коболєв також повідомив, що в проблема ціни російського газу перестане існувати тільки в разі ефективної імплементації положень Третього енергопакету, в тому числі інтеграції в спільний європейський ринок газу.

"Все буде прозоро. Непрозорі схеми поставок газу стануть неможливі, нам будуть довіряти наші європейські партнери і, що для нас найголовніше, нам будуть довіряти українські споживачі, громадяни", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Газова війна Росії проти України може болісно вдарити по Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі