четвер, 23 квітня 2020 11:32

Fitch дав невтішний прогноз рейтингу України

Fitch дав невтішний прогноз рейтингу України
Агентство Fitch Ratings прогнозує, що економіка України впаде 2020 року на 6,5% після зростання на 3,2% 2019-го. Фото: колаж (РБК-Україна)

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України на рівні "B" і погіршило прогноз за ним із "позитивного" до "стабільного", йдеться в повідомленні агентства.

"Перегляд прогнозу відображає значний вплив пандемії Covid-19. Підвищені макроекономічні та фіскальні ризики, пов'язані з цим безпрецедентним глобальним шоком, частково повернуть назад поліпшення в Україні останніми роками в плані зниження боргового тягаря, нормалізації перспектив зростання після геополітичних і економічних криз 2014-2015 років і знижену волатильність такого зростання", - зазначає Fitch.

Агентство прогнозує, що економіка України впаде 2020 року на 6,5% після зростання на 3,2% 2019-го, відображаючи пандемічний шок Covid-19 для світової економіки, заходи стримування і слабшу валюту, яка впливає на інвестиції та приватне споживання. Споживанню також перешкоджатиме очікуване скорочення грошових переказів домашніх господарств (7,8% ВВП 2019 року), йдеться в релізі.

Водночас Fitch зазначає, що шок буде частково пом'якшено низькою залежністю України від туризму, стосовно диверсифікованішого товарного експорту (включаючи 40% сільськогосподарських сировинних товарів) і зниженими цінами на нафту, з огляду на статус країни як чистого імпортера.

"Ми очікуємо, що економіка відновиться до 3,5% 2021 року, відповідно до нашого середньострокового прогнозу зростання для України. Однак існують суттєві ризики для наших прогнозів, враховуючи невизначеність щодо масштабів і тривалості спалаху коронавірусу", - зазначає агентство.

Наступною запланованою датою перегляду суверенного рейтингу України буде 4 вересня 2020 року.

$140 млн від ООН має отримати Україна на боротьбу з коронавірусом. Їх планують направити на області у лінії розмежування на Донбасі, про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «Fitch дав невтішний прогноз рейтингу України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі