пʼятниця, 05 березня 2021 15:11

Фіксована ціна на газ може негативно відобразитися на співпраці України з МВФ – експерт

Фіксована ціна на газ може негативно відобразитися на співпраці України з МВФ – експерт
Український експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин Михайло Гончар вважає, що повернення до фіксованої ціни на газ – це не ринкове рішення

Український експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин Михайло Гончар вважає, що бажання повернути фіксовану ціну на газ для населення та теплокомуненерго негативно відобразиться на співпраці нашої країни з МВФ, тому що це не ринкове рішення. Експерт наголошує: якщо є фіксована ціна, то ринку як такого немає.

Про це Михайло Гончар розповів під час бесіди з журналістами видання "Коментарі".

"Ну, залишається ринок лише для промислових споживачів. А для решти – повертається у звичне доринкове русло. Ціна на газ, який ми закуповуємо, все одно коливається. Відповідно, будуть виникати питання, пов'язані з тим, що якщо тариф із реалізації газу населенню буде нижчим від ринкової ціни, то хтось має це покривати. Знову постає питання відповідних субсидій з бюджету. Тому, звісно, МВФ не буде схвалювати подібні рішення", — наголошує Гончар.

Крім того, експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин зазначає, що повернення фіксованої ціни на газ матиме певні наслідки для громадян. Так, на його думку, з одного боку буде певна заспокоєність, але вона залежатиме від того, на якому рівні будуть зафіксовані ціни.

"Хтось говоритиме, що це все одно зависока ціна. Хтось взагалі вважає, що газ внутрішнього видобутку має бути майже безкоштовним – є така популістська течія. Суб'єкти господарювання передовсім вважатимуть, що, по суті, їх позбавляють прибутку, бо вони на якомусь мінімумі тримають. Тому так чи інакше ситуація не виглядатиме оптимістично. Це не розвиток, це буде відкат назад і стагнація, з усіма наслідками, що витікають", – говорить експерт.

Гончар зазначає, що влада вже отримала перший шок при переході на вільний ринок газу і його злякалися і, що називається, зробили відкат назад. На його думку, це відповідно позначиться на стосунках не тільки з МВФ, оскільки інші зарубіжні потенційні фінансові організації так чи інакше орієнтуються на співпрацю України з МВФ як індикатор того, що з цією країною можна співпрацювати. Тому вони також утримуються від фінансування багатьох проектів, зазначає експерт.

"Я розумію, що нинішня влада ставить ставку на те, мовляв, протримаємося і без МВФ, непогана кон'юнктура на сировинних ринках намічається, але це така короткозорість. Кон'юктура лише дає якийсь час протриматися, а у нас великі виплати за зовнішнім боргом. Тому розплатою за це рано чи пізно буде або вмикання друкарського верстата з усіма наслідками для інфляції, або збільшення запозичень, як, наприклад, випуск ОВДП, а також зовнішні та внутрішні запозичення – під шалені відсотки. А це збільшує загальний борг, який потім все одно доведеться віддавати", – підсумував Гончар.

Нагадаємо, інвестиційний банкір Сергій Фурса заявив, що ідея Кабміну повернути фіксовану ціну на газ для населення та теплокомуненерго не є ринковою.

Зараз ви читаєте новину «Фіксована ціна на газ може негативно відобразитися на співпраці України з МВФ – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі