вівторок, 27 грудня 2011 09:24

Єврозона не переживе 2012 рік - експерти

Єврозона не переживе 2012 рік - експерти

Криза європейської економіки продовжить поглиблюватися і в 2012 році.

Про це свідчать результати масштабного опитування, проведеного новинним агентством Reuters.

Більшість економістів вважають, що в 2012-м зона євро в нинішньому її вигляді припинить своє існування.

Лідери ЄС в грудні цього року спробують зміцнити фінансову інтеграцію своїх країн. Однак економісти побоюються, що це не послабить кризу заборгованості та не запобіжить тривалому періоду важкої рецесії в Іспанії та Італії.

Економісти сподіваються, що суверенні борги країн Європи, які вже тягнуть вниз економіку їхніх торговельних партнерів, не переростуть в глобальну економічну кризу.

Згідно з прогнозами експертів, криза спіткає низку провідних економічних держав світу, ціни на нафту істотно знизяться, а світовим фондовим ринкам не вдасться повністю відшкодувати збитки, яких вони зазнали у році, що минає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пік світової економічної кризи припаде на початок 2012 року - експерти

Помірний оптимізм вселяє економічна ситуація в США, які в останньому кварталі року, що минає, демонструють кращі показники, ніж прогнозувалося раніше. У 2012 році економісти пророкують зростання американської економіки на 2,2% - у той час як економіка країн ЄС застигне на нульовій позначці.

Жерар Лайонс, головний економіст Standard Chartered Bank, відзначає триваюче зростання світової економіки, підкреслюючи, проте, що "йдеться про два різних світи: Європа буде тягнути її вниз у першій половині 2012 року, а потім Китай потягне її вгору".

Залишається невідомим, як поводитимуться у цій ситуації великі інвестиційні компанії, яких поки не торкнулася криза. Втім, експерти вважають, що вони вважатимуть за краще вкладати гроші в США, а не в проблемну Європу.

У наступному році будуть бурхливо розвиватися економіки Бразилії та Китаю, які постраждали цього року від жорсткої монетарної політики, що має на меті запобігти зростанню інфляції.

Зараз ви читаєте новину «Єврозона не переживе 2012 рік - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі