вівторок, 17 березня 2015 16:13

Євросоюз просить роз'яснень щодо "Турецького потоку"

Євросоюз просить роз'яснень щодо "Турецького потоку"
Фото: novinite.ru

Рішення про будівництво газопроводу для поставок російського газу через Туреччину слід приймати з урахуванням думки Євросоюзу. Про це заявив віце-президент Єврокомісії з енергетики Марош Шефчович.

За словами Шефчовича, в ЄС досі не отримали жодних подробиць про російський проект. Він підкреслив, що необхідно переконатися в економічній доцільності нового газопроводу.

Шефчович зазначив, що проект повинен бути сумісний з довгостроковими зобов'язаннями "Газпрому" перед європейськими клієнтами. "Якщо мова йде про великі поставки європейським споживачам, не можна приймати таке рішення без обговорення з ними, без обговорення з ЄС і без обговорення з Єврокомісією", - сказав він на прес-конференції в Анкарі в ході свого візиту до Туреччини.

Чиновник також висловив стурбованість можливістю закриття існуючих маршрутів поставок газу через Україну. "Якщо все повинно змінитися саме таким чином, я не думаю, що це є звичайною процедурою і що можна так поводитися з таким великим клієнтом, як ЄС", - додав Шефчович.

Євросоюз щорічно витрачає 400 млрд євро на імпорт нафти і газу. Згідно нової стратегії європейської енергетичної безпеки, оприлюдненої наприкінці лютого, Єврокомісія буде контролювати угоди членів ЄС з постачальниками, в тому числі і з "Газпромом".

В грудні 2014 року Росія відмовилася від будівництва газопроводу "Південний потік". Зокрема, до цього рішення призвели заперечення Євросоюзу, який побоювався надмірного російського контролю над поставками газу в Європу.

У січні "Газпром" оголосив про намір до кінця 2016 року побудувати по дну Чорного моря газопровід до хаба на турецько-грецькому кордоні. Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив минулого тижня, що європейським країнам доведеться будувати за свій рахунок наземні підключення до "Турецького потоку". За його словами, вартість будівництва по дну Чорного моря порівнянна з бюджетом "Південного потоку", який оцінювався в 17 млрд євро.

Водночас Євросоюз лобіює будівництво газового коридору для постачання з азербайджанського родовища Шах-Деніз, розробкою якого займається консорціум на чолі з BP. Ключовими елементами цього проекту є Трансанатолійський газопровід (TANAP), який пройде з Туреччини від кордону з Грузією до хаба на турецько-грецькому кордоні, і Трансадріатичний газопровід (ТАГ) між Балканським і Апеннинским півостровами.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз просить роз'яснень щодо "Турецького потоку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі