пʼятниця, 06 вересня 2019 15:04

Європейське енергетичне співтовариство закликає до скасування адміністративних обмежень на ринку електроенергії

Європейське енергетичне співтовариство закликає до скасування адміністративних обмежень на ринку електроенергії
Європейське енергетичне співтовариство назвало високопріоритетні завдання для Кабміну. Фото: zik.ua

Поетапна відміна механізму публічних спецзобов'язань (PSO) і цінових обмежень (price caps) на новому оптовому ринку електроенергії повинна стати високопріоритетним завданням для Кабміну України і НКРЕКУ, вважають у Європейському енергетичному співтоваристві.

Про це йдеться у звіті, опублікованому на інтернет-сайті організації.

"Поступове зниження і скасування цінових обмежень і непропорційного PSO з метою стимулювання участі на ринку ("ринок на добу вперед" і "внутрішньодобовий ринок" - ред.) і розвитку конкуренції повинно бути визначено Кабінетом міністрів і НКРЕКУ в якості завдань високого пріоритету", – впевнені фахівці Європейського енергоспівтовариства.

Запровадження в Україні з 1 липня оптового ринку електроенергії здійснювалося в т. з. "захищеному режимі", що передбачає ряд адмінобмежень, які необхідно скасувати для переходу до повноцінної ринкової моделі. На думку Європейського енергоспівтовариства, встановлені на ринку на добу вперед (РДВ) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) до березня 2020 року цінові обмеження знижують інтерес учасників до роботи на ринку. В результаті зменшується обсяг на РДВ і ВДР електроенергії, це не сприяє встановленню об'єктивної ринкової ціни. В Європейському енергоспівтоваристві впевнені – зняття обмежень забезпечить максимально ефективну роботу енергоринку.

Раніше колишній представник президента в Кабміні пропонував посилити цінові обмеження, знизивши їх на 15-20%. Однак, керівники нового уряду України виступили проти адміністративного втручання в енергоринки і за їх подальшу лібералізацію. Прем'єр-міністр Гончарук у своєму першому інтерв'ю заявив, що, якщо вартість електроенергії регулювати вручну, поза законів ринку, це завдасть шкоди державі.

"Коли політик починає втручатися в ціну, це призводить до неефективності, корупції і популізму", - заявив Гончарук.

Точку зору прем'єр-міністра підтримав міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Оржель.

"Чим вище рівень втручання держави в ринки, тим більше виникає диспропорцій. Наша тверда позиція - як можна менше втручання держави в енергоринки, лібералізація економіки", - заявив Оржель.

На його думку, втручання держави в ринки шкодить їх функціонуванню і веде до зниження обсягу інвестицій, тому необхідно максимально зменшити роль держави в роботі енергетичних ринків.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні введена нова модель ринку електроенергії. Реформа енергоринку – виконання зобов'язань України перед Євросоюзом. Вона передбачає перехід до конкурентного механізму формування ціни на електрику. Ринок електроенергії був введений в т. з. "захищеному режимі" - правила купівлі-продажу електроенергії на РДВ і ВДР припускають дев'ятимісячний перехідний період, протягом якого виробники електроенергії в заявках на її продаж повинні застосовувати ціну, що не перевищує максимальне значення середніх цінових показників за останні три місяці до запровадження нової моделі ринку.

Зараз ви читаєте новину «Європейське енергетичне співтовариство закликає до скасування адміністративних обмежень на ринку електроенергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі