середа, 13 вересня 2017 16:03

Екс-заступник директора УХТА назвав абсурдними доводи МЕРТ про незатвердження фінплану підприємства

Екс-заступник директора УХТА назвав абсурдними доводи МЕРТ про незатвердження фінплану підприємства
Колишній заступник директора УДП "Укрхімтрансаміак" Віктор Полозов каже, що на підприємстві здійснюється постійний аудит

Колишній заступник директора УДП "Укрхімтрансаміак" (УХТА) Віктор Полозов назвав абсурдною заяву Мінекономрозвитку про заниження підприємством своїх фінансових показників при складанні фінплану з метою заниження суми сплати податків. Про це він заявив, коментуючи виданню hubs.ua систематичне порушення МЕРТ термінів затвердження фінпланів держпідприємства.

"Не може це підприємство занижувати прибуток. Фінплану немає, витрат немає – куди воно може витратити кошти? Так, сьогодні воно працює погано. Це залежить і від замовників, і від ринку аміаку, і від затримок поставок. Але я не уявляю взагалі, як це держпідприємство могло б заховати прибуток без фінплану і витрат", - говорить Полозов.

Крім того, за його словами, на підприємстві "Укрхімтрансаміак" здійснюється постійний аудит: "Як воно може приховати і не показати? Там постійно сидять в окремому кабінеті два державні аудитори, у яких є комп'ютери. Вони стежать і дивляться кожен договір, кожен рух грошей, фінансування зарплат, матеріальне".

На думку Полозова, держава зайняла абсолютно неправильну позицію щодо УДП "Укрхімтрансаміак". Міністерства ухиляються від роботи з ним. "Зараз повинен прийматися, практично розглядатися у Верховній Раді бюджет на 2018 рік. Але як у Раді можуть приймати казну-2018, якщо бюджетів бюджетоутворюючих підприємств (наприклад, УХТА, "Укрнафти" і т. д.) немає?" - заявив Полозов.

Також він зазначив, що МЕРТ повинно було прийняти фінплан "Укрхімтрансаміаку", оскільки є керівним органом підприємства. "Якщо говорити про погану підготовку фінплану, в такому разі – розберіться, покарайте, і там (в "Укрхімтрансаміак". - Ред.) все перероблять. Коли я працював в УХТА, в міністерстві могли і півроку мовчати після подання йому фінплану. Доводилося писати, якщо у нас є помилки, вкажіть, а якщо ні – затвердіть! Але – ні відповіді, ні привіту. Думаю, зараз там ситуація не змінилася", - вважає колишній заступник директора підприємства.

"Державний інтерес - щоб це підприємство працювало, розвивалося, приносило прибуток. А в цьому випадку, де тут стурбованість державними інтересами?! Мій головний меседж – МЕРТ самоусувається від роботи і з цим підприємством, від керівництва ним. Розумію, що немає фахівців, часу і так далі, але в такому випадку – довіртеся (розрахункам) підприємства", - вважає Полозов.

Раніше повідомляли, що станом на 01.09.2017 р. проект фінансового плану УДП "Укрхімтрансаміак" на 2017-й направлений на підприємство на доопрацювання для врахування зауважень Мінфіну. Однак, згідно із законодавством, 01.09.2017 р. повинен бути затверджений фінансовий план підприємства вже на 2018-й.

Фінансовий план підприємства на 2016 рік був ухвалений 30 листопада 2016-го, через 14 місяців зі встановленого Господарським кодексом України строку.

Постановою Кабінету міністрів України від 3 жовтня 2012 року № 899 "Про порядок здійснення витрат суб'єктами господарювання державного сектору економіки у разі незатвердження (непогодження) річних фінансових планів у встановленому порядку" у разі незатвердження (непогодження) річного фінансового плану заборонено здійснювати витрати на капітальні інвестиції.

Зараз ви читаєте новину «Екс-заступник директора УХТА назвав абсурдними доводи МЕРТ про незатвердження фінплану підприємства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі