понеділок, 16 липня 2012 12:10

Експорт українського зерна зменшиться майже на 5 мільйонів тонн - експерт

Експорт українського зерна зменшиться майже на 5 мільйонів тонн - експерт
Володимир Лапа: врожай зернових за найсприятливіших погодних умов становитиме 44-45 мільйонів тонн. Фото: glavcom.ua

Експорт зернових у 2012-2013 маркетинговому році знизиться майже на 5 млн тонн у порівнянні з попереднім маркетинговим роком у зв'язку зі зниженням врожаю ранніх зернових культур.

Про це у коментарі Gazeta.ua повідомив генеральний директор асоціації Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

"Цього року врожай зернових за найсприятливіших погодних умов становитиме 44-45 мільйонів тонн, - каже фахівець. - Торік зібрали понад 56 мільйонів. Тому обсяг експорту зменшиться, бо в Україні досить високі перехідні залишки з минулого сезону".

За підрахунками експертів УКАБ, експорт кукурудзи в 2012-2013 маркетинговому році становитиме 15,5 млн тонн в порівнянні із 15,3 млн тонн в попередньому сезоні - із урахуванням того, що маркетинговий рік для кукурудзи триває до вересня. Експорт пшениці знизиться із 5,25 млн тонн до 2,3 млн тонн, ячменю – із 2,5 млн тонн до 500 тис тонн.

"При цьому загальний показник експорту може знизитись до 18,6 млн тонн що на 4,6 млн тонн або 20% менше, ніж у попередньому сезоні, - зауважує Лапа. - Експортний потенціал аграрного сектору з кожним днем несприятливої погоди падає".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро подорожчав на 3 копійки, курс долара майже не змінився

Експерт висловив занепокоєння, що негативний фактор погоди у 2012 році в поєднанні з погіршенням економічних умов для господарювання аграріїв може спричинити тривалий негативний вплив на обсяги виробництва та експорту зерна з України.

"У нас виникають серйозні побоювання і щодо врожаю 2013 року, оскільки через посуху та майже вдвічі підвищену нормативну грошову оцінку землі цього року фінансові збитки аграріїв будуть рекордними – близько 10 мільярдів гривень. Багатьом із них потрібно буде робити вибір між  сівбою озимих і розрахунками за оренду. Сподіваємося, що уряд відреагує на нагальні проблеми аграріїв", - сказав Лапа.

Нагадаємо, з 1 січня в Україні нормативна грошова оцінка земель виросла майже удвічі.  Середня вартість гектара землі в країні тепер складає близько 20 тис. грн проти 11,8 тис. грн на кінець минулого року. Аграрні асоціації України звернулися з листом до прем'єр-міністра Миколи Азарова з проханням переглянути коефіцієнт нормативно-грошової оцінки, зважаючи на критичне становище сільгоспвиробників через несприятливі погодні умови.

Зараз ви читаєте новину «Експорт українського зерна зменшиться майже на 5 мільйонів тонн - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі