пʼятниця, 12 січня 2018 21:10

Експерти розповіли, чому в Україні не буде Поштового банку

Експерти розповіли, чому в Україні не буде Поштового банку
Державі було б вигідно, щоб Укрпошта отримала банківську ліцензію. Фото: ТСН

Нацбанк відмовив Укрпошті в отриманні обмеженої банківської ліцензії.

"Якщо пошта отримає ліцензію НБУ, збільшиться і так велика частка державних фінустанов. Зараз понад 50% банківської системи належить державі. За це Україну критикують МВФ і Світовий банк", - розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Лупоносов.

На думку експерта, відмова у ліцензії - може бути ще й лобізмом інших банків.

"Коли Укрпошта перестала приймати комунальні платежі, банки отримали значний прибуток. І вони не хочуть його втратити. Комісія автоматично зросла. За оплату 5 квитанцій потрібно заплатити 50 гривень", - прокоментував Лупоносов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Укрпошті назвали недоліки закону про посилки

На думку фінансового аналітика Олексія Куща, державі було б вигідно, щоб Укрпошта отримала банківську ліцензію.

"20 найбільших банків, переважно з іноземний капіталом, не пустять на ринок нового учасника. Хоча для держави — це навпаки було б цікаво. За практикою приватизації італійської чи японської пошти, структура, яка поєднує поштові і банківські функції, через рік-два обов'язково зацікавить інвесторів", - каже Олексій Кущ.

Аналітик вважає, що для створення Поштового банку не обов'язково залучати державні кошти.

"Можна скористатися фінансуванням міжнародних кредиторів. Наприклад, Світового банку", - додав він.

У грудні 2017 року Нацбанк дозволив національним операторам поштового зв'язку здійснювати фінпослуги з переказу коштів і брати участь у внутрішньодержавних і міжнародних платіжних системах. Щоправда, лише за умови отримання ліцензії НБУ на переказ коштів у нацвалюті без відкриття рахунків. В Україні єдиним національним оператором поштового зв'язку є Укрпошта.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, чому в Україні не буде Поштового банку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі