понеділок, 15 серпня 2016 17:03

Експерти пояснили, чому дорожчає долар

Експерти пояснили, чому дорожчає долар
kordon.com.ua

Долар дорожчає на валютному ринку через відсутність траншу МВФ. Про це розповів в коментарі Gazeta.ua економічний експерт Борис Кушнірук.

На його думку, фундаментальних причин для зростання курсу немає.

"Всі основні показники позитивні. Дестабілізують ситуацію загострення ситуації з боку Росії, кримські події. Це викликає занепокоєння бізнесу, що буде подальша дестабілізація. У такому разі бізнес швидко ховає гроші. Другий фактор - це відсутність траншів від МВФ. Без зовнішніх запозичень ситуація не cтане стабільною", – говорить експерт.

За його словами, співпрацю з Міжнародним валютним фондом можуть припинити.

"Ми не виконуємо бюджет на цей рік по доходах. Це означає, що треба чи видатки скорочувати, чи гроші друкувати. Це може зупинити співпрацю з МВФ", – переконаний Кушнірук.

На його думку, уряду вдасться домовитися з МВФ, і це заспокоїть ситуацію. Восени Україна експортуватиме аграрну продукцію. За рахунок цього бюджет отримає нові надходження.

"Якщо не буде військової дестабілізації, то цілком реально втримати курс в межах 24-25 гривень за долар", – говорить він.

З ним погоджується економіст Олексій Лупоносов.

"Нам були потрібні гроші навесні. Ми їх отримали від міжніродних організацій у вигляді різних кредитів. Наступний транш мали отримати місяць тому. МВФ грошей не дав. Міжнародні інституції теж відмовилися фінансувати. Мотивували тим, що не можемо вибрати всі заплановані суми. Врешті, кредит довіри до уряду, президента і парламенту стрімко падає", – каже він.

У подальшому долар продовжуватиме дорожчати, вважає економіст.

"Ще один фактор - сезонний. Треба купувати газ, готуватися до нового бізнес-року. В бюджеті закладено курс по 27 гривень за долар. Курс по 25 гривень ми мали штучно - орієнтувалися на запити МВФ. Тобто далі долар здорожчає щонайменше до 27 гривень. Таким він може стати вже в перших числах вересня. Якщо втратимо підтримку від західних країн і до вересня не отримаємо грошей, курс перейде за 30", – говорить економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк може закрити ще 6 фінустанов

Іншу думку висловлює директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. На його думку, Нацбанк сам дестабілізував валютний ринок.

"На міжбанку курс стабілізується, а на чорному поки що зростає. Це виникло через помилку НБУ 9 серпня. Тоді регулятор дарма викупив валюту. У банках критично мало валюти. Всього в українських фінустановах готівкової валюти півмільярда. Щойно з ринку забирають трохи більше доларів, одразу виникає валютний голод. Коли НБУ 9 серпня купив валюту, він порушив баланс. Частина імпортерів не змогли купити потрібну кількість валюти і пішли на сірий ринок. В Україні він тісно пов'язаний із чорним. Цим спровокували попит. Звідси і здорожчання долара на чорному ринку. Зараз НБУ має продати валюту, аби закрити заявки імпортерів", – каже Охріменко.

За його прогнозами, до кінця року долар зросте до 27 грн.

"Може навіть тільки до 26 з копійками, і заспокоїться. Але якщо НБУ далі не робитиме таких помилок. В іншому разі - вище за 30 гривень", – каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ хоче ввести нове обмеження на готівку

Нагадаємо, останніми днями долар дорожчав на валютному ринку відносно гривні. У НБУ заявляли, що це ситуативні коливання.

Зараз ви читаєте новину «Експерти пояснили, чому дорожчає долар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі