середа, 06 квітня 2011 20:14

Експерти: Пальне не подешевшає навіть після зменшення акцизів

Експерти: Пальне не подешевшає навіть після зменшення акцизів

Сьогодні Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо внесення змін до Податкового кодексу. Зміни стосуються зниження акцизної ставки на пальне до рівня кінця 2010 року. Тобто у другому кварталі цього року ставку на бензин буде знижено на 50 євро, а на дизпаливо - на 30.

Про це повідомив перший заступник Міністра фінансів Анатолій Мярковський. Після цього рішення відправлять на голосування у Верховну Раду.

"Не відомо ще, як проголосують депутати, адже держбюджет недоотримає близько 1 мільярда гривень", - розповів Gazeta.ua Сергій Куюн, експерт консалтингової групи "А-95" .

За його словами, пальне не впаде у ціні, а залишатиметься на такому ж рівні.

"Справа в тому, що через штучне регулювання українським нафтовим ринком його довели до межі. Ця ситуація подібна до пружини, що ось-ось має вистрілити. За моїми підрахунками, реальна ціна 95-го бензину має бути близько 10 гривень 40 копійок, але її стримували. Вже з'явилася велика кількість контрабанди, помічено, що більше 95 бензину продається, ніж завозиться. А поставки 92 бензину навпаки виросли. Це означає, що із 92-го бадяжать 95, що вдаються до різних махінацій. Я вважаю, що ціна на пальне залишиться на тому ж рівні, що зараз, просто учасникам паливного бізнесу стане легше, вони перестануть працювати у збиток", - зазначив він.

Аналітик компанії ЮПЕКО Олександр Сіренко також вважає, що ціна бензину на вітчизняних автозаправних станціях не зменшиться.

"Вище десяти гривень бензин після цього теж не підніметься. Однак, якщо за це рішення проголосує Верховна Рада України, то водії відчують стабілізацію цін лише через місяць. Оскільки нафта за старими акцизними ставками вже завезена на переробні заводи. Далі ціна бензину залежатиме лише від цін на світовому ринку нафти", - сказав експерт.

Зараз ви читаєте новину «Експерти: Пальне не подешевшає навіть після зменшення акцизів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі