середа, 08 березня 2017 00:27

Експерт спрогнозував, як подешевшає "молочка" навесні

Експерт спрогнозував, як подешевшає "молочка" навесні
Навесні подешевшає молочка / Фото: Сегодня

У квітні-травні молочна продукція подешевшає на 10-15%. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.

"Закупівельні ціни на молоко почали зменшуватися. Навесні збільшаться надої, ціни знизяться ще. Поки що подешевшання покупець у магазині не відчуває. Зменшення ціни побачимо у квітні, а то й травні", - говорить Дорошенко.

У патовій ситуації опинилися виробники сирів, наголошує експерт.

"Сири стали не по кишені українцям. Ціна починаються від 140 гривень за кілограм. Менш відчутною стала цінова різниця з імпортом. Польські сири продаються від 170 гривень, голандські - від 190 гривень за кілограм. Через високу вартітсь сировини виробники піднімали ціни. Упиралися в низьку купівельну спроможність покупців. Через це сирів на складах лишається", - говорить Дорошенко.

За його словами, виробництво молочних продуктів і цукру позаторік мали найгірші показники розвитку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на їжу в Україні досягли рівня європейських країн

"За минулий рік цукровики показали хорошу динаміку. Завдяки інвестиціям переобладнали заводи. Подекуди цукрові заводи мали обладнання минулого століття, а їхні приміщення зводилися при царській Росії. Тепер можуть працювати з різними видами сировини. Цукор став конкурентним на іноземних ринках. Зараз ставимо рекорди по експорту. З молочкою інша ситуація. Експорт неналаштований. Маємо дозволи продавати сири в ЄС, але там жорстка конкуренція, складні вимоги, висока культура споживання сирів", - зазначає Олексій Дорошенко.

Склади сирів ростуть, незважаючи на зменшення їх випуску. Це свідчить про зниження попиту на продукт. На 40% в Україні подорожчав сир.

Зараз ви читаєте новину «Експерт спрогнозував, як подешевшає "молочка" навесні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі