четвер, 29 березня 2018 20:23

Експерт спрогнозував, коли запустять "Північний потік-2"

Експерт спрогнозував, коли запустять "Північний потік-2"
Прокіп: Є дані соцопитувань про те, наскільки німці готові на культурно-ментальне зближення з росіянами. Вони хочуть мати бізнес з росіянами. ФОТО: Тарас ПОДОЛЯН

Запуск "Північного потоку-2" може відбутися у 2022-му році.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтогаз прокоментував дозвіл Німеччини будувати "Північний потік-2"

"Німеччина дала всі погоджувальні дозволи. Ще Данія має дати свою оцінку. Наприкінці минулого року вона прийняла закон, який дозволяє з міркувань безпеки заборонити владі країни будівництво газопроводів у власних територіальних водах. Якщо Данія відмовить, Газпром плануватиме маршрут газопроводу так, щоб не заходити на її територію. У Швеції і Фінляндії немає застережень. Швеція співпрацює з Росією - постачає обладнання. Фінляндія теж надає деякі матеріали", - говорить він.

За словами експерта, зміни у газовій директиві ЄС відтермінують, але не зупиняють запуск потоку.

"Друга проблема Газпрому - це прийняті Єврокомісією поправки до газової директиви, яка передбачає регулювання газових угод. Раніше під такий контроль підпадали лише ті газопроводи, які знаходяться в межах Європейського Союзу і на території більше ніж однієї країни. Зараз - ще й газопроводи, які заходять у ЄС з території третіх країн. Відповідно, думка, наприклад, Польщі теж буде враховуватися. Це однозначно затримає будівництво. Малоймовірно, що його повністю зупинять. Але є ще дуже багато питань. Тобто запуск може відбутися не у 2020 році, як планувалося, а у 2022-му", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європарламент блокує будівництво "Північного потоку 2"

Німеччина і Австрія налаштовані на співпрацю з Росією, наголошує експерт.

"США виступають проти "Північного потоку-2". Але сказати, що санкції однозначно будуть застосовані проти всіх компаній, які братимуть участь у проекті, поки що не можна. Механізм їхнього застосування достатньо вибірковий. Важко уявити введення обмежень проти Газпрому, який постачає третину газу, що споживає ЄС. Наслідки важко передбачити. Санкції не повинні серйозно вдарити по Росії, бо ніхто не зацікавлений у повному її руйнуванні. Основні гравці — Німеччина, Австрія - налаштовані на співпрацю з нею. Є дані соцопитувань про те, наскільки німці готові на культурно-ментальне зближення з росіянами. Вони хочуть мати з ними бізнес", - зазначив Андріан Прокіп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США пригрозили санкціями компаніям-будівельникам "Північного потоку-2"

Федеральне відомство зі судноплавства і гідрографії Німеччини дало дозвіл на будівництво "Північного потоку- 2" в економічній зоні країни в Балтійському морі. Ідеться про газопровід з Росії до Німеччини в обхід України. Отже зібрані всі необхідні дозволи для німецької ділянки на 85 км. Потрібні ухвали ще чотирьох країн, через які ітиме газопровід, - Росії, Фінляндії, Швеції та Данії. Росіяни чекають на них найближчими місяцями. Якщо проект реалізують, Україна втрачатиме щорічно $2 млрд за транзит російського газу до Європи.
Польща, країни Балтії та Данія стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від Газпрому. Проти будівництва виступають США. Західні компанії, що братимуть участь у проекті, потраплять під санкції Вашингтону. Йдеться про закон, підписаний президентом Дональдом Трампом 2 серпня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Експерт спрогнозував, коли запустять "Північний потік-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі