вівторок, 28 серпня 2012 15:49

Експерт розповів, на що піде Нацбанк заради стабільної гривні

Експерт розповів, на що піде Нацбанк заради стабільної гривні
Микола Івченко вважає, що для гривні настає непростий період. Фото: obozrevatel.com

Найближчим часом тиск на курс гривні може збільшитися.

Про це розповів керівник інформаційного центру "FOREX CLUB" Микола Івченко в ефірі Українського радіо.

"Зараз настає непростий період, коли багато факторів будуть тиснути на гривню. Це і та ж криза в єврозоні, де поки нічого не зрозуміло, справа йде до виключення Греції. Це і парламентські вибори, і уповільнення світової та української економіки. Тому Національний банк буде використовувати всі важелі для підтримки стабільності гривні", - сказав він.

За його словами, для утримання курсу гривні Національний банк України (НБУ) буде застосовувати як ринкові, так і адміністративні методи.

"Є ринкові методи: це, наприклад, скорочення ліміту по валютній позиції. А є адміністративні кроки. Можливо, експортерів змусять продавати 75% або 100% експортної валютної виручки. Не виключено, що буде обмеження на імпортерів. Не виключаю, що можуть бути навіть обмеження на зняття готівки у банкоматах або обсяг купленої однією фізичною особою протягом одного дня ", - зазначив Івченко, додавши, що на 3-6 місяців такі методи будуть адекватними.

Експерт висловив переконання, що економіка України не впорається з істотною девальвацією гривні.

"Ми потягнемо помірну девальвацію - в межах 8,25-8,4 (гривні за долар). Якщо буде більше - буде сильно бити по банківському сектору, буде знову нестабільність в депозитах і так далі", - підсумував Івченко.

Нагадаємо, раніше глава Національного банку України Сергій Арбузов заявив, що регулятор не планує змінювати політику обмінного курсу завдяки майже нульової інфляції.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, на що піде Нацбанк заради стабільної гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі